Un nou aeroport se conturează în România, marcând un pas important în dezvoltarea infrastructurii. Recent, a fost emis un certificat de urbanism care pavează drumul pentru această investiție de amploare.
Certificat de urbanism pentru Aeroportul București Sud în Giurgiu
Consiliul Județean Giurgiu a emis un nou certificat de urbanism pentru a obține autorizația necesară construirii Aeroportului București Sud, pe un teren din localitatea Adunații-Copăceni. Actul a fost solicitat de Primăria Sectorului 4 din București, prin intermediul firmei Concrete&Design Solution, și este valabil timp de 24 de luni.
Pe 23 septembrie 2024, Consiliul Județean Giurgiu a eliberat un certificat de urbanism pentru a obține autorizația de construire necesară pentru „Construire Aeroport Internațional București Sud și extinderea reglementării urbanistice a zonei de studiu prevăzute în PUZ aprobat prin HCL Adunații-Copăceni din data de 03.02.2012, situat în comuna Adunații Copăceni, județul Giurgiu”.
Pe 23 septembrie 2024, Consiliul Județean Giurgiu a eliberat un certificat de urbanism pentru un teren din localitatea Adunații-Copăceni, destinat construirii unui aeroport.
„Ca urmare a cererii adresate de Primăria Sectorului 4, prin Concrete & Design Solution, înregistrată la nr. 18603 din 05/09/2024, pentru imobilul – teren și/sau construcții – situat în județul Giurgiu, comuna Adunații-Copăceni, satul Adunații-Copăceni, în temeiul reglementărilor documentațiilor de urbanism faza PUG, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Adunații Copăceni NR. 42/05/12/2012, prelungit cu HCL nr. 95/24/11/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construire, cu modificările și completările ulterioare”, s-a arătat în actul emis.
Certificatul este valabil timp de doi ani și există posibilitatea de prelungire
Documentul menționează că certificatul de urbanism este valabil timp de 24 de luni de la data emiterii. Acesta poate fi prelungit conform articolului 40 alineatul (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991.
„Prezentul certificat de urbanism are valabilitate de 24 luni de la data emiterii, putând fi prelungit conform prevederilor art. 40 alin (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991, la cererea titularului formulată cu cel puțin 15 zile înainte de data expirări acestuia”, potrivit documentului.
Se estimează că aeroportul va fi construit pe o suprafață între 300 și 700 de hectare, în prima fază, având o capacitate de 11,5 milioane de pasageri pe an. În etapa a doua, suprafața ar putea fi extinsă până la 1.300 de hectare, pentru a putea deservi până la 20 de milioane de pasageri anual. Un efect imediat al începerii construcției noului aeroport ar putea fi creșterea semnificativă a prețurilor terenurilor din apropiere. De asemenea, unele terenuri agricole din extravilan ar putea fi transformate în intravilan pentru a sprijini investițiile legate de activitatea aeroportului.