Micii crescători de oi și capre vor primi și ei subvenția APIA
O veste de natură să aducă un strop de speranță pentru micii fermieri care nu s-au încadrat în prima rundă a plății subvenției de 50 de euro pe cap pentru tineretul femel. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește un nou act normativ care ar urma să includă și fermele de până la 50 de capete, astfel încât și aceștia să poată beneficia de subvenția mult așteptată.
În cadrul discuțiilor de vineri, 28 martie, cu ministrul Florin Barbu, un grup de crescători de ovine și caprine a adus în prim-plan subiecte importante care vizează viitorul sectorului.
Printre acestea, o problemă majoră a fost reprezentată de micile ferme care nu au îndeplinit condițiile pentru a beneficia de sprijinul financiar de urgență, acordat pentru fermierii afectați de fenomene climatice extreme. În urma acestora, s-a ajuns la concluzia că un act normativ modificat ar putea oferi o soluție.

Subvenția de 50 de euro/cap, acum și pentru fermele cu sub 50 de capete
Dacă în prima etapă a plății subvenției au fost eligibili doar cei care dețineau minimum 50 de capete, în urma noilor discuții la MADR, ministerul a propus o soluție care să permită și celor cu ferme mici, sub 50 de capete, să solicite ajutorul financiar.
Este vorba despre o decizie care ar urma să fie reglementată printr-un nou act normativ, ce urmează a fi aprobat și de Comisia Europeană.
„A mai fost o discuție, pe care am avut-o și data trecută dar a revenit probabil că deja există o certitudine că se va concretiza. Este vorba despre cei 50 de euro pentru tineretul femel iar cei care nu au beneficiat acum în prima etapă, cu condițiile actuale, adică cei care au sub 50 de capete să beneficeze în etapa a doua.
S-a găsit la minister o formulă ca să fie aprobată desigur și de Comisia Europeană (CE). Și urmează probabil în perioada următoare să se facă un anunț oficial și să se vină cu un proiect de act normativ.
Normal trebuie și inițial să se plece de la un minim de 30 de capete, și se încadrau mult mai mulți fermieri dar din păcate s-a stabilit în final cu 50 de capete”, a declarat Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis, pentru Agrointel.ro.
În perioada 3 – 21 martie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a înregistrat un număr impresionant de cereri, nu mai puțin de 8.321. Fermierii solicită sprijin financiar de urgență pentru sectorul ovinelor și caprinelor, un sector extrem de afectat de condițiile meteorologice nefavorabile. În total, pentru aproximativ 840.000 de capete de animale se așteaptă să fie alocate fonduri.