Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a deschis Conferința internațională privind crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, alături de omologii din Germania și din Franța.
Un nou ajutor pentru Republica Moldova! Bogdan Aurescu: Pachet nerambursabil de 10 milioane de euro
Ministerul Afacerilor Externe a trimis un comunicat de presă prin care anunță că ministrul Bogdan Aurescu a deschis Conferința internațională privind crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Alături de acesta s-au aflat omologii săi din Germania și Franța, respectiv ministrul german Annalena Baerbock și ministrul francez Jean-Yves Le Drian.
Amintim că Germania deține Președinția G7, iar Franța asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene.
”Inițiativa României, Germaniei și Franței urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare”, se arată în comunicatul de presă trimis.
La eveniment au participat prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Nicolae Popescu.
În cadrul intervenției susținute în deschiderea conferinței, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a anunțat faptul că Guvernul României pregătește un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro. Decizia este luată într-o perioadă în care sprijinul pentru Republica Moldova este deosebit de necesar și reconfirmă implicarea constantă și fermă a României în asigurarea stabilității și dezvoltării Republicii Moldova.
Asistență nerambursabilă de 100 milioane de euro
Ministrul Afacerilor Externe a punctat asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare, în baza Acordului semnat de către Prim-miniștrii Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița în cadrul Ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, care a avut loc în luna februarie a acestui an.
Ministrul Bogdan Aurescu a evocat, de asemenea, acordarea de către România, în contextul actualei crize, a unei asistențe în valoare totală de 3,8 milioane de euro, care constă în 5000 tone de păcură pentru sprijinirea securității energetice a Republicii Moldova și în importante cantități de carburanți. A menționat transporturile umanitare, care au fost realizate, cu materiale de primă necesitate, pentru a fi puse la dispoziția refugiaților. De asemenea, a punctat organizarea de coridoare verzi pentru preluarea directă în România, pe cale rutieră și feroviară, de refugiați ucraineni din Republica Moldova, cu scopul de a sprijini persoanele afectate de războiul din Ucraina, precum și de a prelua din presiunea cu care se confruntă sectorul public și cel neguvernamental din Republica Moldova.
Platforma va facilita adaptarea asistenței internaționale
Pe de altă parte, Bogdan Aurescu a declarat că Platforma de sprijin pentru Republica Moldova va facilita adaptarea asistenței internaționale la nevoile concrete ale autorităților de la Chișinău, precum și mobilizarea unui sprijin robust și coordonat, atât în actualul context, cât și pe termen mediu, printr-un angajament de durată dincolo de actuala criză declanșată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Pe acest fond, ministru a anunțat că România va găzdui, la București, cea de-a doua conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.
Ministrul român al afacerilor externe a exprimat aprecierea României pentru eforturile ample depuse de autoritățile Republicii Moldova, de cetățeni și organizații nonguvernamentale, pentru primirea și îngrijirea unui număr impresionant de refugiați din Ucraina.
Mobilizarea comunității internaționale de asistență financiară
Ministerul Afacerilor Externe mai spune că ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru mobilizarea din partea comunității internaționale de asistență financiară robustă care să permită autorităților de la Chișinău să gestioneze criza energetică, să stabilizeze finanțele publice și să sprijine obiectivele de reformă ale actualului Guvern, precum consolidarea statului de drept, modernizarea instituțiilor publice și ridicarea nivelului de trai al populației.
Totodată, șeful diplomației române a susținut imperativul sprijinirii Republicii Moldova în construirea securității energetice, îndeosebi prin extinderea rețelei de interconectare electrică între Republica Moldova și UE, prin România, extinderea rețelei de interconectare în domeniul gazelor naturale în interiorul Republicii Moldova și diversificarea aprovizionării cu gaze naturale.
Bogdan Aurescu a subliniat poziția României conform căreia este necesară recunoașterea perspectivei europene clare pentru Republica Moldova. În context, a subliniat propunerea de constituire a unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova la nivelul Comisiei Europene cu rolul de a contribui la o mai bună coordonare și articulare a sprijinului pentru Republica Moldova.