Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Ionuţ Mişa, va trebui să realizeze cel puţin ceea ce a promis anul trecut, în Parlament, ca ministru de Finanţe.
În luna martie, Ionuţ Mişa, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Tudose, a fost numit preşedinte al ANAF, fiind propus de Teodorovici.
Bugetul pentru acest an a fost construit pe baza ţintelor propuse anul trecut de Mişa, iar acesta trebuie să respectele promisiunile, a atras atenţia, joi, Teodorovici.
”Ionuţ Mişa a fost anul trecut ministru de Finanţe, a propus nişte ţinte pe baza căruia s-a construit bugetul pentru acest an. Noi am votat acest buget (…) iar acum trebuie să respecte ţintele pe care dânsul le-a propus. (…) El are experienţă, a văzut, ca ministru, ansamblul economiei, are sprijin din partea mea”, a afirmat Teodorovici, la Antena 3.
„Anul trecut, când se dezbătea bugetul pe 2018, Ionuţ Mişa – ca ministru de Finanţe – a asumat nişte cifre pe baza cărora s-a construit bugetul. Acum, ca preşedinte la ANAF, va trebui să îndeplinească acele promisiuni”, a spus Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.
„Mişa are experienţă, are un sprijin în persoana mea, va trebui să facă doar atât: să atingă doar acele ţinte asumate anul trecut. Minimul pe care l-a propus în Parlament, asta trebuie să asigure acum”, a spus ministrul Finanţelor, menţionând că gradul de colectare „putea fi mai bun, dar e în parametri”.
Teodorovici le-a transmis şi un semnal funcţionarilor de la Finanţe şi ANAF, precizând că „şi nopţile se pot lucra”, iar luna „nu are doar 30 de zile când eşti pe o funcţie atât de importantă pentru ţară”.
Guvernul estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% în acest an, până la 907,85 miliarde lei (196 miliarde euro), o inflaţie medie anuală de 3,1%, un curs mediu de 4,55 lei/euro şi un câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.
Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.