Situaţia politică din Thailanda s-a liniştit după proble-mele de acum două luni. Acţiunile listate la bursă oferă oportunităţi de cumpărare, dat fiind şi trendul de creştere ai economiei.

Gerhard Aigner, general manager, Raiffeisen Capital Management Viena

După ce la începutul lunii aprilie, în ciuda incertitudinilor politice, acţiunile thailandeze prezentau un bun potenţial de randament, conflictele politice interne aveau să se accentueze. Între timp, situaţia s-a mai relaxat. Cum se prezintă, în noul context, perspectivele legate de această zonă?

Violenţa conflictelor din luna mai i-a surprins pe mulţi observatori şi participanţi la piaţă, inclusiv pe noi. Potrivit prognozelor noastre, conflictele politice interne nu ar trebui să fie supraevaluate, deoarece influenţa scăzută a unor astfel de evenimente asupra consumatorilor şi a mediului economic s-a confirmat şi în prezent. Indicatorii privind încrederea consumatorilor şi a mediului de afaceri au rămas aproape în întregime neafectaţi de evenimentele din mai.  În ceea ce priveşte consumul şi creditarea, în ciuda tensiunilor politice, nu s-a observat o stagnare.

Oportunităţi de achiziţie

Trendul ascendent al economiei este intact, fiind susţinut în principal de investiţiile din sectorul privat. În acelaşi timp, există semne că nu este vorba despre o perioadă scurtă de relansare economică, de natură ciclică, ci că Thailanda s-a înscris mai degrabă pe un curs al creşterii economice pe termen lung. La aceasta contribuie şi reformele guvernului de liberalizare şi investiţiile publice în infrastructură. Un sprijin constant este oferit de investiţiile străine directe continue. Pe de altă parte, în ultimii ani, au fost făcute foarte multe economii private la bănci, iar acum aceşti bani sunt disponibili pentru împrumuturi. În contextul unei strategii investiţionale foarte conservatoare în ceea ce priveşte Thailanda, manifestată de la începutul crizei asiatice, întreprinderile şi băncile pot constitui un adevărat boom investiţional, însoţit şi de o puternică creştere a productivităţii, a salariilor şi a prosperităţii. Economia thailandeză este mult mai diversificată comparativ cu economiile altor ţări din regiune şi depinde mai puţin de economia mondială.

Piaţa de acţiuni se prezintă şi ea foarte solid, în prezent tranzacţiile ­făcându-se doar cu câteva procente sub maximele anuale. În ceea ce priveşte evaluarea, Thailanda continuă să fie una dintre cele mai atractive, dar în acelaşi timp, insuficient reprezentată în portofoliile internaţionale. Astfel, Raiffeisen Capital Management îşi menţine recomandările în favoarea valorilor bancare, de consum şi pentru acţiunile companiilor energetice. Reizbucnirea turbulenţelor politice pot conduce pe termen scurt la o depreciere a cursurilor, însă considerăm această posibilitate drept o oportunitate bună de a cumpăra.