Un nou candidat la alegerile prezidențiale din Rusia

Nikolai Haritonov, un comunist rus în vârstă de 75 de ani, a depus documentele pentru candidatura sa la alegerile prezidențiale ce vor avea loc pe 17 martie.

Haritonov a obținut sprijinul pentru candidatura sa în cadrul congresului Partidului Comunist Rus (PCR), partid care susține campania militară a președintelui Putin în Ucraina.

La vârsta de 75 de ani, acesta revine în atenția publicului, după ce în 2004 a ocupat poziția a doua în alegerile prezidențiale cu 13,69% din voturi.

Deși există așteptări din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC) să valideze candidatura sa, surse afirmă că Kremlinul nu este mulțumit de refuzul liderului comuniștilor, Ghenadi Ziuganov, de a candida din nou. Alte surse afirmă că, dimpotrivă, Ziuganov, în vârstă de 79 de ani, s-ar fi înţeles cu Putin să nu candideze.

Candidatura unei contestatare a războiului din Ucraina, respinsă

Pe de altă parte, Curtea Supremă rusă a respins contestaţia formulată de opozanta Ekaterina Dunţova după ce Comisia Electorală Centrală i-a invalidat pentru vicii de formă şi erori în documente candidatura susţinută de o „iniţiativă populară”.

Necunoscută de majoritatea ruşilor, Ekaterina Dunţova se prezintă pe website-ul său drept „jurnalistă şi juristă”. De când şi-a anunţat candidatura, ea s-a remarcat mai ales prin opoziţia împotriva campaniei militare ruse în Ucraina.

După ce Curtea Supremă i-a invalidat definitiv candidatura, Dunţova a confirmat că nu mai poate candida la alegerile prezidenţiale, dar a spus că nu va abandona lupta politică şi îşi va crea un partid al „tuturor celor care sunt în favoarea păcii, libertăţii şi democraţiei”.

„Vom câștiga dreptul de a trăi fără frică, de a vorbi liber și de a fi încrezători în viitor”, a declarat ea pe contul ei de socializare.

Victoria lui Putin este aproape sigură

Președintele Vladimir Putin nu are deocamdată niciun contracandidat care să-i pună probleme în obţinerea unui nou mandat la alegerile prezidențiale din 2024. Controlul strâns pe care Putin l-a stabilit în cei 24 de ani la putere face ca realegerea sa la scrutinul din martie să fie aproape asigurată. Criticii proeminenți care l-ar putea contesta sunt fie în închisoare, fie trăiesc în străinătate, iar majoritatea presei independente a fost interzisă, transmite ABC News.

Putin candidează ca independent, iar sediul său de campanie, împreună cu filiale ale partidului de guvernământ Rusia Unită și ale unei coaliții politice numite Frontul Poporului, au început să strângă semnături în sprijinul candidaturii sale.

Conform legislației ruse, candidații independenți trebuie să fie nominalizați de cel puțin 500 de susținători și trebuie, de asemenea, să adune cel puțin 300.000 de semnături din cel puțin 40 de regiuni.