Un nou ciclon va face ravagii. Avertizare ANM: Vin furtuni și ploi torențiale

vreme

SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou ciclon mediteraneean care s-a abătut peste mai multe țări din sudul Europei este așteptat să ajungă și în România. Meteorologii ANM au emis deja avertizări de vreme severă. Ce zone vor fi afectate?

Un nou ciclon amenință Europa cu fenomene meteo extreme

Un nou ciclon de mare intensitate, format în bazinul Mării Mediterane, provoacă fenomene meteo extreme în Europa. Avertizări de cod roșu și portocaliu au fost emise în mai multe țări din sudul continentului, unde se așteaptă precipitații semnificative și furtuni puternice.

Meteorologii avertizează asupra pericolelor precum inundațiile și alunecările de teren, care ar putea afecta zonele vulnerabile.

Locuitorii din zonele vizate sunt sfătuiți să fie atenți la alertele meteo și să evite deplasările în timpul furtunilor, în special în sud-estul României, unde se așteaptă cele mai severe manifestări ale ciclonului.

România sub cod galben de vreme severă

Deși impactul acestui ciclon în România va fi mai redus comparativ cu alte țări, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de vreme severă. Avertizarea vizează în special zonele din sud-estul și centrul țării, unde sunt așteptate ploi torențiale și intensificări ale vântului.

Alina Șerban, meteorolog ANM, a detaliat evoluția vremii în România, menționând că ploile vor continua în zonele deja afectate, în special în sudul și centrul Moldovei.

„Ploile vor continua în zonele deja cu probleme în partea de sud și de centru a Moldovei. (…) Ne așteptăm la cantități de 15-20, izolat chiar peste 25 l/mp”, a declarat Alina Șerban într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Atenționările de Cod galben de averse însemnat cantitativ, dar și de intensificări ale vântului, sunt valabile până vineri seara în zone din sudul, estul și sud-estul țării.

Dobrogea și sudul Munteniei, sub amenințarea furtunilor

Dobrogea și sudul Munteniei se află sub risc de furtuni însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Se estimează că viteza vântului ar putea ajunge la 60 km/h, iar pe litoralul Mării Negre precipitațiile ar putea cumula între 20 și 30 l/mp.

Cel mai afectat va fi litoralul, unde vântul va depăși 60 km/h în noaptea următoare.

„În Muntenia, cu totul izolat, pot fi însoțite de descărcări electrice, în condițiile în care vorbim și de intensificări ale vântului în această după-amiază și spre seară”, a adăugat Alina Șerban.