Este vestea momentului pentru acești angajați! O directivă europeană prevede introducerea unui nou concediu, de cel puțin două luni. Angajatorii vor fi obligați să respecte decizia.
Un nou concediu în România! Se dă lege. Angajatorii vor fi obligați să respecte decizia
Mai precis, directiva europeană prevede ca taţii să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”.
De asemenea, decizia îi obligă pe angajatorii să le facă program flexibil părinţilor care au copii până în 8 ani.
„Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puţin opt ani, precum şi îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire. Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusă unor limitări rezonabile”, arată directiva europeană.
Părinții vor avea unele drepturi suplimentare
De asemenea, directiva arată că părinții vor avea anumite drepturi suplimentare la naşterea unui copil. Autorităţile vor să determine taţii să participe mai mult la creşterea copilului.
Astfel, taţii vor avea concediu de zece zile, iar atât mama cât şi tatăl vor avea cel puţin 4 luni de concediu parental. Trebuie menționat că două dintre ele nu pot fi transferate celuilalt părinte.
Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor arată că măsura a fost luată „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi şi pentru a permite crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”.
Totodată,directiva europeană prevede şi că îşi vor putea lua concediu de „îngrijitor” şi bunici sau alte rude ale părinţilor care sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul abia născut.
„Exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, este scris în document.
Anterior, Executivul comunitar a transmis că noile drepturi au fost obţinute în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, iar introducerea lor este un pas esenţial către construirea unei Uniuni a egalităţii.
Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată urmăreşte să sporească participarea femeilor pe piaţa forţei de muncă şi utilizarea concediilor din motive familiale şi a formulelor flexibile de lucru.
În ansamblul UE, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8% mai mică decât cea din rândul bărbaţilor, potrivit comunicatului. Totodată, doar 6% dintre femeile cu responsabilităţi familiale lucrează, comparativ cu 81% dintre bărbaţii cu aceleaşi responsabilităţi.