Un nou concediu în România! Este vorba, mai exact, despre modificări aduse unui tip de concediu, totul aducând la zi legislaţia naţională, potrivit unei directive europene publicate în anul 2019.

Veşti excelente pentru taţii din România! Se dublează durata concediului paternal

Dacă până acum concediul respectiv avea doar 5 zile lucrătoare, acum durata acestuia va creşte la 10 zile lucrătoare.

Este vorba despre concediul paternal, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea acestuia urmând să ajungă săptămâna viitoare pe masa Comisiei de Dialog Social. Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost iniţiat de către Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale şi trebuie adoptat de Guvern pentru a intra oficial în vigoare.

Legea 210/1999 va fi astfel modificată, iar prima măsură vizează dublarea duratei standard a concediului paternal, de la 5 la 10 zile lucrătoare.

Bărbaţii care se află în timpul serviciului militar beneficiază şi ei de un astfel de concediu paternal, sub forma unei permisii. În prezent, vorbim despre 7 zile lucrătoare, însă durata va creşte şi în acest caz tot la 10 zile lucrătoare.

O altă modificare îi priveşte pe taţii care fac un curs de puericultură, curs care îi învaţă despre metodele de creștere și dezvoltare armonioasă a copiilor mici. În cazul lor prelungirea duratei concediului paternal se va face doar cu 5 zile lucrătoare, nu cu 10, cum este în prezent. Totuşi, prelungirea se va acorda în cazul fiecărui bebeluş, nu doar o singură dată, aşa cum prevede legea actuală.

Indemnizaţia de concediu paternal va fi impozitată

Potrivit proiectului de la Ministerul Muncii, concediul paternal va fi acordat de acum numai taţilor care au calitatea de salariat cu contract de muncă sau raport de muncă. În prezent, legea vorbeşte despre un „asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat”, iar asta include de exemplu şi un PFA, nu doar salariaţii.

Bărbaţii care au contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale, directorii cu contract de mandat, cei cu contract de management, precum și cei care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică vor fi şi ei asimilaţi salariaţilor, beneficiind astfel de concediu paternal.

O altă modificare importantă vizează impozitarea. Noua lege prevede că indemnizația de concediu paternal va fi supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii conform Codului fiscal.

Angajatorii sunt obligaţi să acorde concediul paternal. Cine nu va respecta această regulă, va fi amendat cu sume cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei.

Mai mult, un angajat nu poate fi concediat pe perioada concediului paternal. Firma care nu respectă această prevedere va fi amendată cu până la 10.000 de lei.