Oficialii serviciilor de informații americane i-au avertizat recent pe aliații NATO că forțele militare ruse au masat până la 175.000 de soldați la granița cu Ucraina și ar putea urma invazia acestei țari până la sfârșitul lunii ianuarie. Dacă este adevărat, ar fi a doua rundă de confruntări între cele două țări vecine și a doua oară în ultimii opt ani când Rusia invadează Ucraina, scrie KYLE MIZOKAMI în Popularmechanics.

Statele Unite vor dori să intre în război cu o mare putere nucleară?

Poate că Putin nu se gândește la o invazie. Dar nu e ca și cum Rusia nu ar fi atacat Ucraina înainte. Între timp, NATO este divizată: unele țări avertizează că inacțiunea va încuraja și mai mult Rusia, în timp ce altele au semnalat că nu vor lua în considerare acțiunile militare. Dacă se va junge totuși la cel mai negru scenariu, Statele Unite vor dori să intre în război cu o mare putere nucleară? Să sperăm că Putin are totuși alte planuri în această iarnă și nu va trebui să aflăm niciodată.

De ce vrea Rusia să invadeze Ucraina

După Rusia, Ucraina este a doua cea mai mare țară din Europa ca suprafață, iar cele două state au o graniță terestră. Din punct de vedere istoric, Ucraina a alcătuit mare parte a teritoriului locuit de poporul rus. Deși Ucraina s-a bucurat de o scurtă perioadă de independență, între 1918 și 1920, ulterior a aderat la URSS, care s-a destrămat în 1991. De atunci, Ucraina a beneficiat de independență politică deplină.

Suveranitatea ucraineană este un punct nevralgic pentru cei din Rusia, în special pentru Putin, care  își amintește de perioada în care URSS era o superputere.

Ce s-a întâmplat ultima dată când Rusia a invadat Ucraina

Crimeea, o peninsulă de-a lungul coastei de nord a Mării Negre, a făcut parte multă vreme din Rusia, dar Uniunea Sovietică a transferat-o în Ucraina, în 1954. După destrămarea URSS, Crimeea s-a dovedit importantă din punct de vedere strategic pentru controlul Rusiei asupra Mării Negre. În 2014, parașutiștii ruși și forțele speciale Spetsnaz au invadat și capturat Crimeea, fără nicio luptă. În același timp, forțe proxy susținute de Rusia au atacat Ucraina în regiunea Donbas, căutând desprinderea ei de Ucraina. Războiul neoficial este încă în desfășurare.

Anexarea Crimeei a fost pedepsită de Occident cu sancțiuni economice pentru Rusia. Acum se crede că eșecul de a aplica Rusiei o pedeapsă suficient de dură pentru agresiunea din Ucraina nu a făcut decât să o încurajeze, pe Putin în mod special.

Ce fel de acțiune militară poate porni Rusia împotriva Ucrainei

New York Times scria luna trecută că oficialii serviciilor de informații americane i-au avertizat pe aliații NATO că Rusia se pregătește pregătește de acțiune, deplasând forțele spre granița cu Ucraina. Interesant este și faptul că unele companii rusești de oțel și petrol au început să se plângă de o penurie a transportului feroviar, cel mai probabil din cauza nivelurilor ridicate de transport militar.

Spre deosebire de 2014, când Rusia a folosit forțe proxy și forțe speciale, cunoscute ca ”omuleții verzi”, un nou conflict ar duce la un conflict direct și deschis între cele două țări. Cele 90 sau mai multe grupuri tactice ale Forțelor Terestre Ruse, susținute de tancuri, artilerie și sprijin aerian, ar fi mult prea mari pentru a-și ascunde identitatea.

Dacă se ajunge la un război total, Rusia va folosi,probabil, o fracțiune din puterea sa de luptă, confiscând rapid o parte din teritoriul ucrainean. Ucraina este prea mare pentru a fi ocupată complet și, cu cât un conflict se va prelungi, cu atât va deveni mai probabil un răspuns militar NATO.

Ocuparea Ucrainei, pentru a satisface apetitul lui Putin de expansiune, este însă doar o parte a obiectivului Rusiei.

Dacă Rusia va ataca Ucraina, totul se va termina rapid și NATO nu va putea face mare lucru în acest sens. Nu există trupe NATO în Ucraina, iar desfășurarea lor în număr suficient de mare pentru a rezista Armatei Ruse ar dura săptămâni. Până când NATO va construi o forță militară credibilă, Rusia va dori pacea, cerând încetarea focului.