Un nou cutremur a avut loc în România! Ce magnitudine a avut

cutremur, seismograf

SURSA FOTO: Dreamstime

Cutremur în România! Un seism de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs luni, pe data de 27 noiembrie în țara noastră. În ce zonă a avut loc cutremurul?

Cutremur de 3,4 grade în județul Vrancea

Cutremur în România! Un seism de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs luni după-amiază, pe data de 27 noiembrie, în județul Vrancea.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul a avut loc la ora 16:34. Acesta a avut magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 114,1 kilometri.

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor orașe: Focșani (31 km), Buzău (72 km), Sfântu Gheorghe (79 km), Bârlad (82 km), Bacău (85 km), Brașov (94 km).

Un seism de 4,2 grade s-a produs duminică, tot în Vrancea

Amintim că tot în zona Vrancea, a avut loc un seism de 4,2 grade duminică, pe 26 noiembrie. Acesta s-a produs la ora 05:38:44, la o adâncime de 141,2 kilometri.

Epicentrul a fost situat la o distanţă de 49 km V de Focşani şi 67 km N de Buzău.

Ce trebuie știut înaintea unui mare cutremur

Înaintea unui posibil mare cutremur în România, este important să fie cunoscut faptul că există o rețea extinsă de adăposturi de protecție civilă în țară, pregătită pentru a face față situațiilor de război sau cataclisme.

Mulți români nu știu de existența unei hărți interactive care indică aproximativ 5.000 de astfel de locuri sigure. Cu toate acestea, este esențial să subliniem că buncărul anti-atomic aflat sub Parlament nu este inclus pe această hartă.

Aceste adăposturi reprezintă o opțiune pentru cetățeni în cazul unor situații extreme, oferind protecție împotriva diferitelor amenințări potențiale.

Unde ne adăpostim în cazul unui seism?

În România, există aproximativ 5.000 de locații desemnate ca adăposturi de protecție civilă, conform listei elaborate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Este important să știm că, în cazul unui posibil „mare cutremur„, aproximativ o treime dintre aceste adăposturi se află în Municipiul București și în localitățile înconjurătoare ale Capitalei.

Bucureștiul dispune de 1.337 de adăposturi, iar în localități precum Chitila, Voluntari sau Balotești, există alte 253 de astfel de locuri de refugiu.

O aplicație web dedicată, menită să simplifice localizarea acestor adăposturi, poate fi accesată la adresa adapostulmeu.ro.

Este esențial să subliniem că aceste adăposturi nu sunt construcții special proiectate în acest scop, ci sunt, în cea mai mare parte, amenajări realizate în subsolurile unor clădiri deja existente. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.