Un cutremur cu magnitudinea 3,3 a avut loc, miercuri seara, pe 15 martie, în județul Gorj. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 19.33.
Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs, miercuri seara, 15 martie, în județul Gorj. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 19.33 în județul Gorj.
Cutremurul a avut magnitudinea de 3,3 și s-a produs la adâncimea de 16,1 kilometri. Cutremurul s-a produs la 15 kilometri de Târgu Jiu, la 69 de kilometri de Hunedoara și de Drobeta-Turnu Severin și 83 de kilometri de Deva.
Cutremurele au mărit de trei ori interesul românilor pentru asigurarea locuințelor
Interesul românilor pentru asigurările de locuinţe a crescut considerabil, în urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, arată o nouă analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), dată marţi publicităţii, pe 28 februarie.
Așadar, în medie, în ultimele 3 săptămâni a fost înregistrată o creştere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022. Totuși, rămâne de văzut şi câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în poliţe de asigurare.
De asemenea, la începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.
„Practic, deşi cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele lor, la nivel naţional, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD.
Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază şi de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD”, precizează UNSAR.
Cele două tipuri de poliţe funcţionează complementar. Astfel, asigurarea PAD vizează riscuri catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.
Asigurările nu previn producerea unor dezastre, însă ne pot oferi un sprijin financiar important
O poliţă facultativă oferă un nivel suplimentar de protecţie. Aceasta acoperă în plus şi riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, locuinţa putând fi asigurată la valoarea ei reală.
De asemenea, o poliţă facultativă poate oferi sprijin financiar şi în cazul unor situaţii, cum ar fi: avariile accidentale ale instalaţiilor de apă, defecţiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, daunele produse vecinilor etc.
„Asigurările nu previn producerea unor dezastre, însă ne pot oferi un sprijin financiar important, de care avem nevoie în cele mai dificile situaţii. Această creştere a interesului românilor faţă de asigurările de locuinţe poate însemna un plus de rezilienţă pentru familii şi pentru comunităţi în faţa unor situaţii dificile”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.