Un nou cutremur în județul Gorj. Ce magnitudine a avut acesta

cutremur

SURSA FOTO: Dreamstime

Un nou cutremur s-a înregistrat miercuri seara în zona Gorj, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur înregistrat miercuri seară în zona Gorj

Un cutremur cu magnitudinea 3,2 a avut loc miercuri seara, la ora 21.02, în județul Gorj. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul cu magnitudinea 3,2 a avut loc la ora 21.02 în județul Gorj, la adâncimea de 5 km.

Miercuri, la ora 18.51, în Gorj a avut loc un cutremur cu magnitudinea 2,6, iar un alt seism cu magnitudinea 2,7 a avut loc la ora 15.02.

Potrivit INCDFP, până acum au fost înregistrate 200 de replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7, înregistrat marți.

Cutremurul de marți a avut 200 de replici

„Tectonica regiunii este caracterizată de două sisteme de falii. Primul sistem este de tip transformantă, orientată NV-SE, ce se intersectează cu un al doilea sistem de falii, orientat E-V. Cutremurul a fost înregistrat cu un raport semnal zgomot bun la un număr de 109 de accelerometre ce aparţin Reţelei Seismice Naţionale.

Valoarea acceleraţiei maxime a terenului a prezentat un trend descrescător cu creşterea distanţei epicentrale. Cea mai mare valoare a fost înregistrată la staţia Gura Zlata, judeţul Hunedoara (105,25 cm/s*s), iar cea mai mică valoare a fost înregistrată la staţia Târguşor, Constanţa (0,05 cm/s*s). Până în acest moment au fost localizate 200 de replici ale acestuia, cea mai mare având magnitudinea de 4.1 ML”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a INCDFP.

Cutremurul de luni a avut 16 replici

Cutremurul anterior, din data de 13 februarie, a avut magnitudinea 5,2, intensitatea epicentrală V şi adâncimea de 16 km. Acesta a avut 16 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,4.

Potrivit INCDFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km. Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost în 1912 – 4,5, adâncime 10 km, 1916 – 3,9 adâncime 10 km, 1962 – 4, adâncime 16 km şi 1963 – 4,5, adâncime 10 km.

„Cele două cutremure au fost resimţite pe o arie extinsă cuprinzând Oltenia, Banat, Hunedoara, partea de nord-est a Serbiei şi de nord-vest a Bulgariei. Efectele cutremurelor au scăzut semnificativ cu distanţa. Sistemul de tip dublet seismic înregistrat zilele acestea reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când avem date despre această regiune”, subliniază sursa citată.