Cutremurul care a avut loc în Gorj a avut până acum trei replici, cea mai puternică fiind înregistrată în urmă cu puțin timp, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Autoritățile locale monitorizează situația și transmit că până acum nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
O nouă replică a cutremurului din Gorj
Un nou cutremur a avut loc în județul Gorj, luni după-amiaza, la ora 17.50, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Potrivit INCDFP, cutremurul a avut loc la ora 17.50 în Oltenia, județul Gorj. Acesta a avut magnitudinea 3,4 și s-a produs la adâncimea de 8,2 km.
Cutremurul s-a produs la 104 km de Sibiu, 107 km de Craiova, 139 km de Pitești, 164 km de Timișoara, 181 km de Cluj-Napoca, 182 km de Arad.
Conform Institutului, acesta este al patrulea cutremur produs în Gorj luni după-amiaza.
Primul a fost înregistrat la 16.58 și a avut magnitudinea 5,2. Următoarele au avut loc la 17.13 și 17.21 și au avut magnitudini de 2,4, respectiv 2,8.
Cutremurul cu magnitudinea de 5,2 s-a produs la o adâncime de 16,5 kilometri şi a fost localizat la 109 km sud-vest de Sibiu, 111 km nord-vest de Craiova, 145 km vest de Piteşti, 158 km sud-est de Timişoara, 178 km sud-est de Arad, 184 km sud de Cluj-Napoca şi 206 km vest de Braşov.
Nu au fost semnalate pagube materiale sau victime
De menționat că echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara se află pe teren pentru a monitoriza situaţia din judeţ după cutremurul care a avut loc luni după-amiază, însă pentru moment nu sunt semnalate pagube materiale sau victime, a informat Instituţia Prefectului.
Prefectura precizează că ISU Hunedoara a activat imediat Grupa Operativă care a început monitorizarea situaţiei privind eventualele efecte negative ale mişcării seismice.
„Echipele de intervenţie de la nivelul fiecărei subunităţi ale ISU Hunedoara se află, în acest moment, în teren, fiind prealertate toate subunităţile de intervenţie”, a precizat sursa citată.
De asemenea, s-a luat legătura cu comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) şi cu primarii pentru asigurarea unui climat de ordine publică, precum şi cu operatorii responsabili de buna funcţionare a utilităţilor publice.
La rândul său, ISU Hunedoara a informat că, pentru moment, în urma recunoaşterilor din teren nu au fost semnalate pagube, victime sau avarii tehnologice.
Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur de 4,7 pe Richter.