Proiectul variantei ocolitoare a municipiului Călărași a făcut un pas important înainte, după ce Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat traseul final. Noua centură va fi construită în regim de drum expres și va înlocui vechea variantă de nord, devenită ineficientă din cauza extinderii orașului.

Acest proiect este considerat esențial pentru infrastructura județului, având scopul de a fluidiza traficul și de a oferi o alternativă rapidă pentru transportul greu. Autoritățile locale au obținut majoritatea avizelor necesare, iar studiul de fezabilitate este în curs de finalizare.

CNAIR a aprobat traseul final al centurii ocolitoare a municipiului Călărași

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a luat o decizie importantă pentru infrastructura județeană, aprobând traseul final al variantei ocolitoare a municipiului Călărași.

Proiectul, considerat esențial pentru dezvoltarea rețelei rutiere, va înlocui vechea centură, devenită ineficientă din cauza expansiunii orașului.

„Consiliul Judeţean Călăraşi face un nou pas înainte în realizarea Variantei de Ocolire a municipiului! A fost avizată varianta finală de traseu în cadrul Consiliului Tehnico-Economic al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, alături de nodul rutier de la începutul proiectului (DN 3 – DN 3D) şi intersecţia giratorie de la final (DN 21).

Au fost realizate toate studiile de teren şi obţinute majoritatea avizelor necesare, iar studiul de fezabilitate este în lucru”, a transmis Consiliul Județean Călărași.

Traseul noului drum expres

Proiectul prevede o variantă ocolitoare cu o lungime de aproximativ 2,5 kilometri, construită la standarde de drum expres, fără conexiuni directe cu construcții de-a lungul traseului.

autostrada soferi masini
SURSA FOTO: Dreamstime

„Drumul are o distanţă de aproximativ 2,5 kilometri şi va fi construit în regim de drum expres. Nu vor exista construcţii care să fie conectate direct de drum.

Fosta variantă de nord a municipiului Călăraşi, aşa cum o ştim noi, a fost de mulţi ani înghiţită de dezvoltarea oraşului Călăraşi, astfel încât astăzi ea are specificaţiile unui drum local, nu mai reprezintă o variantă de ocolire a municipiului Călăraşi”, a explicat administratorul public al Consiliului Județean Călărași, Marius Fulga.

Drumul va porni din zona Piscicola, unde va fi amenajat un pasaj suprateran cu patru benzi de circulație. Acesta va include un sens giratoriu, asigurând astfel o conexiune eficientă între zonele de tranzit.

Legătura cu DN 21 și viitorul pod peste Dunăre

Noua centură va face joncțiunea cu DN 21 Călărași-Slobozia printr-un sens giratoriu, facilitând astfel accesul pentru traficul de tranzit și transportul greu.

„Când vin dinspre Slobozia, cei care vor să ocolească municipiul Călărași și, în general, traficul greu care vine din nordul țării și vrea să ajungă în punctul de frontieră, unde sperăm că se va realiza și construcția podului România-Bulgaria, vor ocoli municipiul Călărași pe această variantă”, a declarat Marius Fulga.

Finanțare prin Programul de Transport 2021-2027

Autoritățile locale consideră acest proiect vital pentru județul Călărași, atât din perspectiva infrastructurii, cât și a dezvoltării economice.

Centura ocolitoare va fi finanțată prin Programul de Transport 2021-2027, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași și Consiliul Județean Călărași.