Guvernul demontează minciuna despre alegeri
Guvernul a ieșit, vineri, la rampă pentru a combate o intoxicare care circulă intens pe rețelele de socializare. Potrivit unei declarații atribuite premierului Marcel Ciolacu, alegerile prezidențiale din luna mai ar fi fost anulate, iar autoritățile ar fi urmat să declanșeze stare de alertă.
„Pregătirea scrutinului este în grafic” și „orice informaţie contrară pe acest subiect este falsă”, a transmis guvernul.
În online, a fost lansată o manipulare grosolană, cu un titlu bombastic lângă o fotografie a premierului: „Ciolacu: Nu vor mai fi alegeri în luna mai, se va da stare de urgență”. O afirmație care nu are nicio legătură cu realitatea.

Guvernul a reacționat prompt și a transmis că alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 se vor desfășura conform programului stabilit.
„Instituţiile implicate în procesul electoral acţionează conform calendarului, fondurile necesare pregătirii alegerilor au fost alocate, iar legislaţia este adoptată încă de la începutul acestui an. Orice informaţie contrară pe acest subiect, vehiculată în spaţiul public, este falsă, lipsită de orice fundament şi nu face decât să stârnească emoţie publică prin manipulare”, a mai transmis Guvernul.
În acest moment, totul este pregătit pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Sunt 11 candidaturi definitive, ordinea pe buletinele de vot a fost stabilită, iar pe 4 aprilie începe campania electorală. Pe scurt: nimeni nu anulează nimic, iar România își va alege președintele la termen.
În acest context, autoritățile au dorit să clarifice faptul că procesul electoral continuă fără obstacole, conform calendarului stabilit, iar instituțiile responsabile sunt la lucru pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor. Campania electorală începe oficial pe 4 aprilie 2025, iar primul tur al alegerilor va avea loc pe 4 mai, iar românii vor putea vota conform procedurilor deja stabilite.
Când au loc alegerile prezidențiale în România
Anularea alegerilor din 2024 a generat controverse și a prelungit incertitudinea politică. În 2025, procesul electoral reia cu un calendar ajustat, în care depunerea candidaturilor s-a încheiat la 15 martie, iar campania oficială începe pe 4 aprilie. Peste 18 milioane de alegători sunt chemați să-și aleagă președintele pentru următorii cinci ani, într-o competiție deschisă, cu 11 candidați înscriși.
Alegerile prezidențiale din 2025 vor debuta oficial pe 18 februarie, marcând începutul perioadei electorale. În acest context, o serie de etape importante vor ghida procesul electoral, care se va întinde pe o perioadă semnificativă, implicând atât cetățenii din țară, cât și pe cei din diaspora.
Februarie 2025
- 18 februarie – Demararea perioadei electorale.
- 20 februarie – Tragerea la sorți a celor 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție care vor face parte din Biroul Electoral Central (BEC).
- 21 februarie – Alegerea președintelui și a locțiitorului BEC din rândul magistraților desemnați.
- 22 februarie – Completarea BEC cu președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și câte un reprezentant din fiecare partid parlamentar.
- 23 februarie – Depunerea la BEC a protocolului de constituire a alianțelor electorale.
- 27 februarie – CNA va stabili regulile de desfășurare a campaniei electorale pe canalele audiovizuale.
Martie 2025
- 15 martie – Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale.
- 17 martie – Înregistrarea sau respingerea candidaturilor.
- 18 martie – Posibilitatea de a depune contestații la Curtea Constituțională.
- 19 martie – Soluționarea contestațiilor și publicarea în Monitorul Oficial. În această zi se stabilește și data limită pentru retragerea candidaturii fără a apărea pe buletinul de vot.
- 20 martie – Definitivarea candidaturilor și a semnelor electorale, comunicarea acestora către birourile electorale județene, sectoarelor municipiului București și birourilor electorale pentru secțiile de votare din străinătate.
- 22 martie – Stabilirea ordinii de înscriere pe buletinul de vot.
- 23 martie – Completarea BEC cu reprezentanții formațiunilor politice care nu sunt reprezentate în Parlament și care au propus candidați.
Aprilie 2025
- 4 aprilie – Începutul campaniei electorale, care se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00.
Mai 2025
- 2 mai – Deschiderea secțiilor de vot în diaspora între orele 7:00 și 21:00.
- 3 mai– A doua zi a votului în diaspora, între orele 7:00 și 21:00 (ora locală).
- 4 mai – A treia zi de vot în diaspora. În România, secțiile de votare se vor deschide între orele 7:00 și 21:00.
- Votul va fi deschis până la ora 23:59 pentru cei care se află la sediul secției de votare la ora 21:00.
- 6 mai – Termenul limită pentru formularea cererilor de anulare a alegerilor pe motiv de fraudă electorală.
- 8 mai – Înaintarea către Curtea Constituțională a procesului-verbal de centralizare a rezultatelor.
Primul tur al alegerilor prezidențiale Primul tur al alegerilor va avea loc pe 4 mai 2025 în România. În diaspora, votul se va desfășura pe 3 zile, începând cu 2 mai și până la 4 mai. Rezultatele finale vor fi anunțate oficial în 2-3 zile după încheierea votului.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale Campania electorală pentru turul II va începe pe 9 mai 2025, iar votul va avea loc pe 18 mai 2025. Pentru românii din străinătate, procesul de votare va avea loc pe 16, 17 și 18 mai. Secțiile de votare din România vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00, iar votanții care vor fi prezenți la secțiile de votare la ora 21:00 vor putea să își exercite dreptul de vot până la ora 23:59.
Rezultatele finale ale alegerilor Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale vor fi anunțate oficial abia după centralizarea completă a voturilor din țară și diaspora. Acestea vor fi validate de Curtea Constituțională înainte de publicarea lor în Monitorul Oficial.
Candidații la alegerile prezidențiale din 2025 Până în acest moment, lista oficială a candidaților include nume importante din scena politică românească:
- Nicuşor Dan – candidat independent
- Crin Antonescu – candidatul alianței PSD-PNL-UDMR
- Victor Ponta – candidat independent
- Elena Lasconi – candidatul USR
- George Simion – candidat AUR
- Cristian Terheș – candidat din partea Partidului Național Conservator Român
- Lavinia Şandru – candidat PUSL
- John Ion Banu – candidat independent
- Silviu Predoiu – candidat Liga Acțiunii Naționale
- Daniel Funeriu – candidat independent
- Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
Cum și unde pot vota românii
Românii care doresc să voteze pot să își exercite dreptul de vot în România sau în străinătate, la secțiile de votare desemnate. În România, secțiile vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00, iar în străinătate între 7:00 și 21:00, pe parcursul celor trei zile ale turului II de scrutin.
Actele necesare pentru vot
Pentru a vota, alegătorii vor avea nevoie de un act de identitate valabil, cum ar fi:
- Cartea de identitate
- Cartea electronică de identitate
- Cartea de identitate provizorie
Desfășurarea procesului de vot
- Va primi buletinul de vot și ștampila „VOTAT”.
- În cabina de vot, va aplica ștampila pe candidatul dorit.
- Va restitui ștampila și va primi înapoi actul de identitate.
Cine nu are drept de vot
Nu vor putea vota persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votului, cei care au fost puse sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească sau cei care au fost condamnați definitiv la pierderea drepturilor electorale.