Donald Trump promite înființarea unei Direcții a Finanțelor Externe pentru a proteja economia americană

Donald Trump a anunțat marți pe rețeaua sa socială, Truth Social, planurile de a crea o nouă instituție fiscală, denumită „Direcția Finanțelor Externe”. Aceasta ar urma să aibă drept scop colectarea taxelor vamale și a altor venituri provenite din străinătate, consolidând astfel presiunea financiară asupra altor țări, în beneficiul economiei americane.

Trump a subliniat că această inițiativă vizează reducerea poverii fiscale asupra „poporului nostru măreț” și transferarea acesteia către țările care, în opinia sa, profită de comerțul cu Statele Unite.

„Vom începe să-i punem să plătească pe cei care fac bani pe spinarea noastră din comerț, iar ei vor începe în sfârșit să-și plătească partea dreaptă”, a declarat miliardarul.

Donald Trump, Make America great again
SURSA FOTO: Dreamstime

O strategie economică controversată

Planul lui Trump include impunerea unor taxe vamale de 10-20% pentru toate produsele importate în Statele Unite și chiar taxe de până la 60-100% pentru produsele provenite din China.

De asemenea, el a promis să reducă semnificativ impozitele pentru cetățenii americani, punând accent pe protecția industriei naționale și pe combaterea ceea ce consideră a fi practici comerciale inechitabile din partea altor țări.

Data propusă pentru înființarea Direcției Finanțelor Externe este 20 ianuarie, ziua învestirii președintelui american.

SUA, Statele Unite, steag
SURSA FOTO: Dreamstime

Reacții și implicații globale

Propunerile lui Trump au generat discuții aprinse atât în Statele Unite, cât și pe scena internațională. Susținătorii consideră că inițiativa este un pas necesar pentru a proteja economia americană și a reduce dependența de importuri.

Pe de altă parte, criticii avertizează că astfel de măsuri ar putea declanșa represalii comerciale, escaladând tensiunile economice globale și afectând relațiile cu partenerii comerciali tradiționali, precum Canada și Mexic.

Prin această abordare, Donald Trump încearcă să consolideze sprijinul electoral, apelând la un mesaj economic naționalist care a avut succes în campania sa prezidențială anterioară.

Exporturile Chinei au atins un nivel record, în timp ce tarifele impuse de Trump se apropie

Exporturile Chinei au atins un nivel record în 2024, a raportat presa de stat, o veste binevenită pentru a doua cea mai mare economie a lumii, în condițiile în care tarifele promise de președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, amenință să încetinească creșterea economică.

Exporturile au crescut cu 10,7% față de anul anterior, conform datelor vamale publicate luni, depășind confortabil previziunile economiștilor. Importurile, care erau așteptate pe scară largă să scadă, au crescut cu 1%, înregistrând cea mai puternică performanță de la luna iulie 2024, potrivit datelor vamale.

Cifrele mai bune decât cele așteptate vin în contextul în care Trump urmează să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie, având în vedere o agendă economică populistă care include tarife extinse asupra bunurilor chinezești.

Economiștii spun că tarifele propuse de Trump ar crește aproape sigur prețurile pentru consumatorii americani și ar reduce marjele de profit ale exportatorilor chinezi.

Un tarif de 60% pe importurile chinezești ar reduce creșterea produsului intern brut (PIB) al Chinei cu 2,5 puncte procentuale în următoarele 12 luni, au estimat analiștii băncii elvețiene UBS.