Decizia a fost anunţată vineri de autorităţile din provincia Gelderland, în estul ţării, lângă graniţa cu Germania.
Alţi 250 de angajaţi urmau să fie testaţi vineri. Şi la facilităţi de producţie din Germania ale grupului Vion s-au descoperit focare de coronavirus.
Firma a respectat toate reglementările de siguranţă
Directorul general Ronald Lotgerink a declarat că firma a respectat toate reglementările de siguranţă. „Este o situaţie nouă pentru noi din cauza extinderii coronavirusului la regiunea de graniţă”, a declarat Lotgerink.
Compania are abatoare în Germania şi în Olanda, având în total 12.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 5,1 miliarde de euro.
Sindicatul FNV susţine că răspândirea cazurilor de coronavirus a fost cauzată de condiţiile în care trăiesc mulţi angajaţi, în special migranţii.
Şi autorităţile germane au anunţat vineri că au decis să închidă abatorul de la Dissen, după descoperirea unui focar de coronavirus în rândul angajaţilor.
Abatorul din localitatea Dissen, nordul Germaniei, funcţiona deja la un nivel redus de activitate după descoperirea anterioară a coronavirusului, au precizat autorităţile din Osnabrueck. Însă după ce alţi 54 de muncitori de la acest abator au fost diagnosticaţi cu COVID-19, în cea de-a doua rundă de teste efectuate la această facilitate, autorităţile au decis să închidă abatorul pentru o perioadă de cel puţin două săptămâni.
În România, Ministerul Afacerilor Externe a informat, joi, că se regăsesc şi cetăţeni români printre persoanele confirmate cu COVID-19 care îşi desfăşoară activitatea la compania de prelucrare a cărnii din localitatea germană Dissen, landul german Saxonia Inferioară.
Noile măsuri anunțate de ministrul german al Muncii
Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, a anunţat miercuri că Germania va înăspri reglementările din abatoare, interzicând subcontractarea activităţilor de prelucrare a cărnii prin agenţii, după ce mai mult de 600 de lucrători din această industrie au fost infectaţi cu noul coronavirus. Conform noilor reglementări, oamenii care lucrează în abatoare trebuie să fie angajaţi chiar de către companie, încheindu-se astfel practica de a-i angaja pe cei 200.000 de lucrători din sector prin lung lanţ de agenţii de subcontractare, ceea ce duce la scăderea salariilor.
Recentele focare cu noul coronavirus au atras atenţia asupra unui sector dependent de muncitorii din Europa de Est, în special din România, angajaţi deseori de subcontractori şi locuind în spaţii de cazare înghesuite, în apropierea unităţilor de procesare.
Marţi, ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, a declarat pentru Reuters că actuala criză provocată de pandemia de coronavirus trebuie să determine o regândire a condiţiilor în care unii oameni din Europa de Est lucrează în ferme şi în industria alimentară din Europa Occidentală, după focarele cu noul coronavirus din abatoarele germane.
Joi, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Haga, a anunţat că s-a autosesizat în legătură cu situaţia a 270 de cetăţeni români care lucrează la o companie de prelucrare a cărnii din Olanda, după ce doi dintre ei au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus.