„Capacitatea tehnică maximă a interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB) este de 5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. În cazul în care nevoile și cererea depășesc acest volum, o a doua conductă poate fi construită, pentru a satisface cererea în creștere”, a declarat Teodora Gheorghieva, director executiv al companiei de proiect ICGB, într-un interviu exclusiv pentru agenția de presă azeră Trend.

„Pentru a face acest lucru, ICGB va trebui să urmeze cu strictețe angajamentele și procesele de reglementare, să efectueze testele de piață necesare, în cooperare cu operatorii de transport de gaze afiliați și, în cele din urmă, să ia o astfel de decizie, dacă se dovedește a fi adecvată atât din punct de vedere al pieței, cât și din punct de vedere economic”, a spus Gheorghieva.

Alternativele Europei pentru gazele rusești

Capacitatea de proiectare a gazoductului este de 3 miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea de a crește la 5 miliarde de metri cubi. Jumătate din capacitatea interconectorului este deja rezervată.

Dar țări precum Ungaria și Serbia, care se aprovizionează prin Turk Stream, au vorbit recent despre o alternativă azeră la gazul rusesc. România este interesată de asemenea de livrări prin interconector, precum și de tranzitul către Ucraina și Moldova, arată Dnevnik. 

Ce cantitate de gaze consumă Bulgaria?

Vineri, prim-ministrul Kiril Petkov a declarat, la un briefing special, că startul exploatării este amânat din nou cu aproximativ o lună, deoarece nu există încă Actul 16 în Bulgaria.

Vinerea trecută, el a condus o delegație bulgară care s-a întâlnit cu președintele Ilham Aliyev la Baku și la întoarcere a anunțat că Azerbaidjan ar putea crește aprovizionarea cu gaze cu 1 miliard de metri cubi pe an, pentru care ar trebui purtate negocieri detaliate.

Consumul de gaze în Bulgaria este în jur de și puțin peste 3 miliarde de metri cubi. Odată cu punerea în funcțiune a interconectorului, se va putea obține 1 miliard de metri cubi de gaz azer pe an.