Este foarte posibil ca si conducerea Bank Austria/ Creditanstalt Romania sa fi fost luata prin surprindere de interesul pe care l-a trezit in mass-media romaneasca o afacere perfectata departe de granitele Romaniei. Fuziunea intre a doua banca germana, HypoVereinsbank, si prima banca austriaca, Bank Austria, i-a prilejuit lui Dan Pascariu, presedintele si directorul general al filialei romanesti a celei din urma, aparitia pe postul de televiziune si numeroase declaratii de presa.
De ce atata tevatura? Pe piata financiara europeana, mariajul celor doua institutii bancare este intr-adevar un eveniment important, iar presa si bursele asteapta cu sufletul la gura anuntul oricarei noi fuziuni. Prin asemenea tranzactii, se reconfigureaza pozitia companiilor in noua Europa Unita. Transborder mergers and aquisitions (achizitii si fuziuni transfrontaliere), economies of scale (economii de scara), shareholder value (valoare pentru actionari) sunt zeii la care se inchina conducatorii marilor corporatii. Iar in economia globala, doar cei mari conteaza. Asemenea consideratii au determinat si fuziunea HypoVereinsbank Bank Austria. De fapt, a fost o tranzactie extrem de linistita. Secretul fuziunii a fost bine pastrat de cele doua banci pana-n ultima clipa, ceea ce n-a prilejuit discutii aprinse si valuri bursiere in avans, precum in cazurile altor fuziuni anuntate si de multe ori esuate.
HypoVereinsbank se autodefineste ca o banca regionala, si nu un „global player”, spre deosebire de conationalele sale Deutsche Bank, Dresdner Bank sau Commerzbank. In ce priveste insa capitalizarea bursiera, HypoVereinsbank se situa inaintea fuziunii pe locul 2 in Germania, dupa Deutsche, avand o valoare de piata de aproape 27 miliarde dolari. De asemenea, HypoVereinsbank se deosebeste de celelalte banci mari germane prin orientarea sa aproape exclusiva spre operatiunile la ghiseu.
Hypo este, de asemenea, foarte bine pozitionata in private banking si Internet banking. La randul sau, Bank Austria este de departe cea mai mare banca austriaca, cu o capitalizare bursiera de 5,5 miliarde dolari. Bank Austria a urmarit si ea o politica de consolidare pe plan regional, cumparand acum doi ani Creditanstalt, a doua banca austriaca in ce priveste marimea, extinzandu-se rapid in tarile din Europa Centrala si de Est. In cea mai mare parte a pietelor din ECE, cele doua banci au fost concurente. In Polonia, ambele au cumparat cate o banca. In urma fuziuni HypoVereinsbank si Banca Austria vor ocupa printre primele locuri in topul bancilor din ECE.
Prezenta modesta pe piata romaneasca
In Romania, situatia este mult diferita. HypoVereinsbank, la fel ca si in cazul altor banci germane, nu este prezenta pe piata nici macar printr-o sucursala. Bank Austria in schimb este activa prin filiala sa Bank Austria/Creditanstalt. Altfel insa decat in Ungaria sau Polonia, filiala romaneasca ocupa o pozitie modesta in topul bancilor. Cu active in valoare de 2.500 mld. lei, Bank Austria/Creditanstalt se situa la sfarsitul anului trecut destul de departe fata de alte banci vestice precum ABN Amro sau Citibank si la distanta uriasa fata de cele mai mari banci romanesti.
Prezenta pe piata romaneasca a Bank Austria/Creditanstalt, in ciuda pozitiei sale, justifica interesul pe care aceasta banca l-a trezit in urma anuntatei fuziuni la nivel european. De fapt, este vorba de multa speranta si putine certitudini. Pentru sistemul bancar romanesc, o implicare masiva a unui grup de talia
HypoVereinsbank ar schimba putin culorile turco-grecesti din ce in ce mai accentuate, ale sistemului bancar romanesc. Chiar in ziua in care Dan Pascariu si Christoph Greussig, vicepresedintele Bank Austria/Creditanstalt, enuntau posibilitatile pe care fuziunea la nivel european le creeaza pentru piata romaneasca, la hotel Hilton, banca turceasca
Finansbank anunta incheierea tranzactiei pentru preluarea Bancii de Credit Industrial si Comercial.
Exista, intr-adevar, doar posibilitati, dar si acestea sunt mai multe decat erau inaintea fuziunii. Dan Pascariu a avut chiar curajul sa arunce in discutie nume precum BCR, Banca Tiriac sau Banca Transilvania, ca posibile tinte pentru preluare in viitor de catre Banc Austria. „Daca m-ati fi intrebat acum doua saptamani cum isi va dezvolta Bank Austria/Creditanstalt operatiunile in Romania, as fi spus ca va fi o dezvoltare organica, sucursala dupa sucursala. Acum nu mai pot exclude varianta unor eventuale preluari de banci cu retele gata formate”, a spus Pascariu.
Intr-adevar, se pare ca Bank Austria/Creditanstalt nu are alternativa decat o achizitie, in cazul in care doreste sa ocupe in Romania o pozitie la fel de puternica precum in restul ECE. Pana acum, Bank Austria/Creditanstalt a fost unul dintre marii jucatori ai pietei monetare, dar s-a implicat mai putin in economia reala. Divizia sa de investment banking, CAIB Securities, a fost de asemenea foarte activa in domeniul privatizarilor sau al pietei de capital. In schimb, activitatea de retail si corporate banking a fost redusa la minimum. Acest lucru se va schimba, cu siguranta, daca se tine cont ca orientarea strategica a noului grup bancar european este tocmai spre aceste operatiuni.
Un nou gigant bancar pentru Europa
3 august 2000, 12:00
Ultima modificare în 3 august 2000, 15:00
Este foarte posibil ca si conducerea Bank Austria/ Creditanstalt Romania sa fi fost luata prin surprindere de interesul pe care l-a trezit in mass-media romaneasca o afacere perfectata departe de granitele Romaniei. Fuziunea intre a doua banca germana, HypoVereinsbank, si prima banca austriaca, Bank Austria, i-a prilejuit lui Dan Pascariu, presedintele si directorul general al filialei romanesti a celei din urma, aparitia pe postul de televiziune si numeroase declaratii de presa. De ce atata tev
Etichete: arhiva,
austria,
austria/creditanstalt,
banca,
bank,
Bank Austria,
hypovereinsbank
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook