Shell și Equinor formează un gigant energetic în Marea Britanie

Shell și compania norvegiană Equinor au anunțat joi semnarea unui acord de fuziune a activelor lor de petrol și gaze offshore din Marea Britanie, creând astfel o nouă companie energetică. Aceasta va fi deținută în proporții egale de cele două părți și va avea sediul în Aberdeen, Scoția. Noua entitate are ca scop menținerea producției de combustibili fosili, esențiali pentru asigurarea securității energetice a Regatului Unit.

Acordul va fi finalizat până la sfârșitul anului 2025, sub rezerva aprobărilor autorităților, și va transforma această companie într-unul dintre cei mai mari producători independenți de petrol și gaze din partea britanică a Mării Nordului. Se estimează că, în 2025, producția acesteia va depăși 140.000 de barili echivalent petrol pe zi, consolidându-și astfel poziția pe piața energetică.

Scoția
SURSA FOTO: Dreamstime

Importanța resurselor locale de petrol și gaze în tranziția energetică a Regatului Unit

Zoë Yujnovich, director pentru gaz integrat și upstream la Shell, a subliniat importanța esențială a resurselor locale de petrol și gaze în tranziția energetică a Regatului Unit, afirmând că acestea vor asigura încălzirea locuințelor, energia necesară industriei și o aprovizionare stabilă cu combustibili.

Ea a declarat că noua companie va „susține producția internă de petrol și gaze pentru decenii de acum înainte, contribuind la nevoile energetice ale Regatului Unit”.

Cu toate acestea, a adăugat că Marea Nordului „nu mai este bazinul prolific care a fost odată”.

În cadrul fuziunii, vor fi incluse activele semnificative ale ambelor companii în Marea Nordului, cum ar fi participațiile Equinor în proiectele Mariner, Rosebank și Buzzard, și deținerile Shell în Shearwater, Penguins, Gannet, Nelson, Pierce, Jackdaw, Victory, Clair și Schiehallion.

Analizele realizate de RBC Capital Markets sugerează că sinergiile fiscale rezultate din această fuziune vor fi un factor important, având în vedere noile modificări ale politicii fiscale din Marea Britanie privind dezvoltarea resurselor de petrol și gaze în Marea Nordului. Aceste sinergii ar putea contribui la eficientizarea operațiunilor și maximizarea profitabilității, într-un context economic global în continuă schimbare.

shell
SURSA FOTO: Dreamstime

Equinor a fost un partener de încredere al Regatului Unit

Equinor a declarat că joint venture-ul va include interesele sale de capital în Mariner, Rosebank și Buzzard, precum și interesele de capital ale Shell în Shearwater, Penguins, Gannet, Nelson, Pierce, Jackdaw, Victory, Clair și Schiehallion.

O serie de licențe de explorare vor face, de asemenea, parte din tranzacție, scrie BBC.

Vicepreședintele executiv al Equinor pentru explorare și producție internațională, Philippe Mathieu, a declarat:

„Equinor a fost un partener de încredere al Regatului Unit timp de peste 40 de ani, furnizând petrol și gaze, dezvoltând industria eoliană offshore și promovând decarbonizarea.

„Această nouă entitate va juca un rol crucial în asigurarea aprovizionării cu energie a Regatului Unit.”

Compania va fi un joint venture în proporție de 50-50%.

Avocata pentru climă Tessa Khan, director executiv al organizației Uplift – care sprijină tranziția de la petrol și gaze – a declarat: „Această consolidare are loc deoarece Marea Nordului este în declin și devine extrem de costisitor să se extragă ceea ce a mai rămas din petrol în bazin.”