Un nou inamic amenință România! Va lovi crunt toată țara. Nu se așteapta nimeni

Sursă: Dreamstime

Bunăstarea României este amenințată de un nou inamic, anunță meteorologii. Potrivit lor, mai multe zone ale țării sunt puternic afectate de acest fenomen, acesta fiind chiar extrem în anumite părți ale României.

Un nou inamic amenință bunăstarea României! Fenomenul care pune în pericol agricultura: Este unul puternic, chiar extrem

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj nu prea îmbucurător. Meteorologii au anunțat secetă pedologică extremă în mai multe zone din România. Având în vedere că suprafețe agricole extinse se confruntă cu acest fenomen puternic, în unele părți extrem, agricultura României este grav amenințată. Meteorologii anunță, totodată, că cele mai afectate zone sunt Moldova, Maramureşul, Banatul şi Crişana.

”Conţinutul de apă din sol prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Banat şi Crişana, local nordul şi vestul Munteniei, nordul şi centrul Dobrogei, centrul, sudul şi estul Transilvaniei”, informează, marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie, într-o postare pe Facebook.

Situația din sud este mai bună

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) mai spune că  măsurătorile privind rezervele de umiditate din sol arată că în partea de sud a ţării situaţia este una bună.

”La data de 26 Octombrie 2021, în stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, local în nordul, sudul, sud-vestul şi centrul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Crişanei”, anunță meteorologii.

Seceta nu afectează doar România

La jumătatea lunii septembrie, fermierii spanioli au fost nevoiți să ceară măsuri pentru a combate criza climatică, condițiile în care apa a devenit o raritate în mai multe părți ale țării.

„Plouă tot mai puțin din cauza schimbărilor climatice. Iar atunci când plouă, toarnă cu găleata. Așa că trebuie să folosim eficient apa pentru a face agricultură în mod sustenabil”, spune fermierul Miguel Ángel Gomez.

Mulți fermieri nu și-au schimbat încă modul de a gândi și risipesc apa prețioasă. Mare parte din producția de salată ajunge la export, iar cantități mari de apă sunt pur și simplu irosite. Miguel Angel Gomez spune că acest lucru trebuie să se schimbe rapid.

„Nu poți să uzi pur și simplu câmpurile fără a optimiza folosirea apei. Mare parte se pierde aici”, arată fermierul, conform Digi24.

Care este principalul vinovat

Juan de Dios Hernández de la asociația regională a fermierilor crede că țările puternic industrializate precum Germania trebuie să facă ceva în privința asta. El spune că atât timp cât refuză să respecte Acordul Climatic de la Paris, toate țările sunt de vină pentru că Spania devine din ce în ce mai fierbinte și mai uscată.

„Cu toții trebuie să oprim asta, pentru că ne va afecta pe toți. Dacă producătorii de citrice din Spania sunt afectați de schimbările climatice, acest lucru va afecta și Germania. Dacă se vor pierde plantații întregi, prețurile vor crește”, spune Juan de Dios Hernandez, de la Asociația Fermierilor din Murcia.