Județul Cluj a depășit marți pragul de 5 cazuri la mia de locuitori, conform datelor publicate de autorități.

În plus, majoritatea județelor din România au înregistrat  peste 100 de infectări noi de coronavirus.

Un singur județ a trecut la scenariul roșu

Iar Dolj este singurul județ care a intrat joi în scenariul roșu, care presupune o rată de infectare mai mare de 3 la mie.

Până marți 3 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 258.437 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19), iar 181.175 de pacienți au fost declarați vindecați.

Cele mai multe cazuri noi au fost înregistrate astăzi în București (762), Cluj (355), Timiș (318), Maramureș (254) și Bihor (249).

În continuare, cea mai mare incidență a cazurilor este în județul Sălaj, care crește la 5,2 la mie, urmat de Cluj, cu un indice de 5,08 la mie.

Județele cu peste 4 infectări la mia de locuitori (calculat în ultimele 14 zile) sunt: Alba (4,61), Timiș (4,56), Sibiu (4,26), Bihor (4,13), urmate de București (3,94), Arad (3,56), Mureș (3,4) și Dolj (3,07).

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 7.733 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Iar distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi se prezintă după cum urmează:

 

Carantina nu poate fi evitată în Timișoara

În context, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat marți că este puțin probabil ca Timișoara să evite impunerea măsurii de carantinare a orașului și zonei metropolitane, având în vedere că se apropie de rata de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori.

El spune că DSU cere localităților o informare privind necesitatea de a impune măsura.

Primarul a transmis că măsura este necesară în contextul în care spitalele nu mai pot face față numărului mare de pacienți.

”Nu are rost să luăm măsuri doar de dragul măsurilor, trebuie să luăm măsuri eficace și despre care știm că vor și produce efecte în două săptămâni. Nu aș vrea să exclud nimic, pentru că situația e serioasă. Spitalele sunt pline, iar în alte țări aceste măsuri dure se iau în alte țări când spitalele mai au liber 20-30% capacitate pentru că se știe că durează până măsurile au efecte”, a spus Fritz.