Limita maxima de garantare a depozitelor constituite de persoanele fizice in sistemul bancar romanesc a fost actualizata. Plafonul maxim a fost stabilit la 88,505 milioane de lei. Aceasta este suma cu care Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) va despagubi o persoana fizica pentru toate depunerile dintr-o singura banca, in cazul aparitiei falimentului.
Oficiali ai FGDSB anunta ca, in perspectiva alinierii la cerintele Uniunii Europene, plafonul maxim de garantare va creste, gradual. Au fost deja fixate un termen limita si o suma maxima. Plafonul maxim va trebui sa ajunga la 20.000 euro, in anul 2010. In urmatorii trei ani suma ar trebui sa se dubleze, astfel incat, de la aproape 3.000 de euro, cat reprezinta plafonul maxim in prezent, acesta sa ajunga la 7.000 euro.
Sumele din FGDB sunt colectate de la banci, din contributiile anuale pe care acestea trebuie sa le verse in Fond, conform legii (intre 0,8% si 1,6%, in functie de indicatorii de prudenta). Falimentele care au zdruncinat piata bancara in ultimii ani au starnit reactii dure din partea bancilor comerciale cotizante. Cand Fondul, din lipsa de bani, a apelat la resurse suplimentare de la banci, vocile bancherilor s-au facut si mai puternic auzite. Onorarea obligatiilor catre deponentii bancilor falimentare a fost posibila gratie a doua imprumuturi acordate FGDSB de catre Banca Nationala: unul de 2.000 miliarde lei pentru Bankccoop si altul, in valoare de 1.500 miliarde lei, pentru Banca Internationala a Religiilor. In aceste conditii, va avea Fondul capacitatea sa despagubeasca la noile limite fiecare deponent, in cazul unui faliment?
Oficialii Fondului spun ca da. Ei mizeaza, in primul rand, pe faptul ca sistemul bancar a fost curatat de bancile bolnave, sugerand astfel ca vremea falimentelor in lant a trecut. In al doilea rand, legea de infiintare a Fondului de Garantare, Ordonanta guvernamentala nr. 39/1996, va fi modificata, in termen de un an de zile.
Despagubiri pentru depozitele IMM
Modificarile, asa cum sunt ele gandite acum, vizeaza mutatii substantiale in domeniul despagubirilor. Pe masura ce plafonul despagubirilor persoanelor fizice se va mari, sistemul isi va largi aria de aplicabilitate asupra altor entitati. O data cu aceasta, vor creste si contributiile la Fond. Inceputul va fi dat de casele de ajutor ale pensionarilor. Apoi, sistemul se va extinde pana la nivelul intreprinderilor
mici si mijlocii. Depunerile lor in banci vor fi garantate de Fond, in maxim trei ani, potrivit unor surse FGDSB. Aceasta presupune extinderea aplicarii cotelor de participare la Fond si asupra depunerilor entitatilor nou intrate in sistemul de despagubire. Simultan cu introducerea de noi cotizatii in sistem, va scadea si cota de baza a bancilor comerciale, care acum este de 0,8% din totalul resurselor atrase de la persoanele fizice, anunta aceleasi surse.
Legea falimentului bancar se va modifica si ea. O data cu aceasta, vor spori si atributiile Fondului de Garantare. Sunt aproape doi ani de cand bancherii reclama necesitatea transformarii Fondului dintr-o institutie pasiva (ale carei atributii s-au rezumat, pana acum, doar la a face plati catre deponenti) intr-una cu rol activ. Oficiali ai FGDSB spun ca a venit vremea ca acest lucru sa se intample. Orizontul de timp este de maximum un an de zile. Iar dintre noile atributii pe care le va capata, una este aceea de a deveni lichidator al bancilor comerciale. Conform Ordonantei de reorganizare a cooperativelor de credit, Fondul are acest rol numai pentru organizatiile cooperatiste. Legea de modificare a actului normativ care vizeaza infiintarea FGDSB va extinde aceasta activitate pana la nivelul bancilor comerciale. Revolutionarea sistemului de functionare a Fondului nu se va rezuma doar la actiuni de lichidare, spun surse FGDSB. Fondul se va putea implica si in managementul unei banci comerciale, atunci cand rezultatele financiare ale acesteia emit semnale de abatere de la indicatorii de prudenta. In prezent, acest rol este atribuit in exclusivitate Bancii Nationale a Romaniei. Desele falimente si interventia tardiva a BNR au aratat ca este prea mare caciula care acopera si reglementarea si supravegherea si interventia in interiorul sistemului bancar, atunci cand apar deraieri de la normele de prudenta bancara.     

Depuneri in sistemul bancar, in evidenta fondului de garantare

Indicatori        31 mart. 2001    31 dec. 2000    Variatie (%)
Suma totala a depozitelor
nominative (mld. lei)        69.591,2    61.806,4    12,59
o depozite in lei (miliarde lei)    30.395,7    27.441,8    10,76
     o depozite in valuta (echiv. mil. dolari)    1.421,9    1.325,5    7,27
Suma totala a depozitelor
nenominative (mld. lei)        4.462,9    4.126,3    8,16
Sursa: FGDSB