Ministrul Sănătății spune că nu va fi un lockdown în România

Deși nu crede că numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 va scădea curând, Alexandru Rafila este ferm convins că nu vom mai avea un lockdown în România și nici restricții împotriva COVID-19.

„Nu o să scadă. Săptămâna trecută am avut aproape 45.000 de cazuri, adică 7.000 și ceva de cazuri pe zi. Estimez că în raportarea de săptămâna viitoare, pe care o vom face luni sau marți, o să avem undeva în jur de 70.000 de cazuri înregistrate, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi. În Franța au aproape 200.000 de cazuri pe zi și singura restricție este legată de utilizarea, în anumite spații închise și în transportul în comun, a măștii.

Nu cred, în niciun fel, și e o convingere a mea, că vom mai ajunge în situația unui lockdown în România sau la restricții care să limiteze activitatea economică și socială. Aceste noi valuri COVID-19, care probabil vor mai continua cu o anumită intensitate, pe care nu avem de unde să o cunoaștem în momentul de față, vor fi valuri de infecție respiratorie, de obicei banală, și care nu va mai pune în pericol sistemul de sănătate, spitalele”, a declarat miercuri Alexandru Rafila, în cadrul unui emisiuni TV de pe Antena 3.

În cadrul aceleiași emisiuni TV, ministrul Sănătății a vorbit și despre variola maimuței.

Ministrul Săntății nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuței

Potrivit spuselor sale, variola maimuței care circulă în Europa este o formă ușoară a variolei, care s-a transmis accidental de la animal la om, iar acum s-a realizat și o transmitere inter-umană, de aceea, el nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuței. De altfel, el susține că nu este cazul ca această boală să fie declarată pandemie.

„Vaccinarea nu este recomandată ca și vaccinare de masă (n.r. în cazul variolei maimuței). Noi nici nu avem la dispoziție cantități mari de vaccin. Există un vaccin împotriva variolei, nu împotriva variolei maimuțe. Vaccinarea este strict limitată la contracții extrem de apropiați ai unei persoane infectate.

Cred că prin comportament preventiv această infecție poate fi perfect controlată și dovada este că sunt țări – în România avem 20 de cazuri – deci un număr mic de cazuri, dacă comparăm cu SUA sau cu Marea Britanie, chiar dacă au populații mai mari. Când discuți de mii de cazuri este clar că acolo comportamentele la risc sunt mai numeroase. Nu cred că este cazul să declari pandemie. Discutăm de o urgență de sănătate publică la nivel global”, a explicat ministrul Sănătății, potrivit sursei citate anterior.