Un nou malware, botezat ”Sunburst”, utilizat de infractorii cibernetici împotriva clienţilor IT a unor companii din domeniu a fost descoperit în luna decembrie a anului trecut, informează Kaspersky, într-un comunicat transmis luni.

Noua ameninţare a fost identificată după ce, pe data de 13 decembrie 2020, FireEye, Microsoft şi SolarWinds au anunţat descoperirea unui atac cibernetic sofisticat asupra lanţului de aprovizionare.

Asemănări cu un alt malware

În acest sens, şi experţii Kaspersky au găsit diferite asemănări la nivel de cod între Sunburst şi versiunile cunoscute ale backdoor-urilor Kazuar. Acest tip de malware oferă acces de la distanţă la dispozitivele victimelor.

„În timp ce studiau backdoor-ul Sunburst, experţii Kaspersky au descoperit o serie de caracteristici similare cu cele ale unui Kazuar identificat anterior, un backdoor scris folosind reţeaua .NET, raportat pentru prima dată de Palo Alto în 2017 şi utilizat în atacurile cibernetice de spionaj din întreaga lume. Multiple similitudini la nivel de cod sugerează o legătură între Kazuar şi Sunburst, deşi natura acesteia este, încă, nedeterminată. Similitudinile dintre Sunburst şi Kazuar includ algoritmul de generare UID al victimei, algoritmul de inactivitate (sleeping algorithm) şi utilizarea extinsă a hash-ului FNV-1a”, explică specialiştii.

Natura legăturii nu este clară

Potrivit experţilor, aceste fragmente de cod nu sunt 100% identice şi sugerează că între Kazuar şi Sunburst poate exista o legătură. Cu toate acestea, natura acestei relaţii nu este încă clară. După ce malware-ul Sunburst a fost lansat pentru prima dată, în februarie 2020, Kazuar a continuat să evolueze. Variantele din 2020 sunt şi mai asemănătoare, în anumite privinţe, cu Sunburst.

„Legătura identificată nu scoate la iveală cine a fost în spatele atacului SolarWinds, însă oferă mai multe informaţii care pot ajuta cercetătorii să avanseze în această investigaţie. Considerăm că este important ca şi alţi cercetători din întreaga lume să investigheze aceste asemănări şi să încerce să descopere mai multe informaţii despre Kazuar şi originea Sunburst, malware-ul folosit în breşa SolarWinds. Din experienţa trecută, de exemplu analizând atacul WannaCry, ştim că în primele zile au existat foarte puţine indicii care să îl lege de grupul Lazarus. În timp, însă, au apărut tot mai multe dovezi care ne-au permis să facem legătura între grup şi atac cu mai mare încredere. Cercetările suplimentare pe această temă sunt cruciale pentru a pune cap la cap informaţiile”, comentează Costin Raiu, directorul echipei globale de cercetare şi analiză Great a Kaspersky.

Asemănările ar putea avea multe motive

Specialiştii în securitate cibernetică susţin că, deşi asemănările între Kazuar şi Sunburst sunt relevante, ar putea exista o mulţime de motive pentru existenţa lor. Ei amintesc inclusiv faptul că Sunburst este dezvoltat de acelaşi grup care dezvoltă şi Kazuar, atacatorii din spatele Sunburst folosind Kazuar ca punct de inspiraţie.

Un alt motiv poate fi reprezentat de mutarea unuia dintre dezvoltatorii Kazuar în echipa Sunburst sau faptul că ambele grupuri din spatele Sunburst şi Kazuar au obţinut malware din aceeaşi sursă.