Primarul din Makariv (Makarov) spune că 132 de civili au fost găsiţi împuşcaţi în satul aflat la mai mult de 50 de kilometri vest de Kiev.

Zeci de civili găsiți împușcați în gropi comune

Cei mai mulţi dintre morţi au fost găsiţi în gropi comune, a declarat primarul Vadim Tokar pentru televiziunea ucraineană. El a dat vina pe soldaţii ruşi, care au ocupat recent mai multe zone, relatează DPA vineri, potrivit Agerpres.

Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent.

Aproximativ 40% din sat a fost distrus, a declarat primarul, adăugând că oamenii nu au electricitate sau gaz.

Stare de asediu decretată la Odesa

De asemenea, o stare de asediu va fi în vigoare începând de sâmbătă seara până luni dimineaţa la Odesa, principalul port ucrainean de la Marea Neagră, în faţa ”ameninţării” unor atacuri cu rachete, au anunţat autorităţile locale – informează France Presse.

După atentatul cu bombă de la gara Kramatorsk din estul Ucrainei, care a făcut cel puţin 50 de morţi, o ameninţare de atac cu rachete planează asupra Odesei pe 10 aprilie 2022. Acesta este motivul pentru care în Odesa şi în regiunea sa este impusă starea de asediu din 9 aprilie de la ora 21.00 până pe 11 aprilie la ora 6.00, a anunţat vineri administraţia militară regională.

Cel puțin 50 de civili, uciși într-un atac cu muniție interzisă

De asemenea, Ucraina a anunțat că cel puțin 50 de persoane au fost ucise vineri și multe altele au fost rănite în urma atacului cu rachete asupra unei gări pline de civili care fugeau de amenințarea unei ofensive rusești în estul țării, potrivit Reuters.

Zelenskiy a calificat lovitura de la Kramatorsk, în regiunea estică Donețk, drept un atac deliberat asupra civililor. Primarul orașului a estimat că aproximativ 4.000 de persoane erau adunate acolo în acel moment.

Guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko a declarat că stația a fost lovită de o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune Tochka U care conținea muniție cu dispersie, care explodează în aer, pulverizând mici bombe letale pe o zonă mai largă.

„Au vrut să omoare cât mai mulți civili posibil”, a spus el, adăugând că vor continua evacuările pe calea ferată din regiune, unde oficialii ucraineni anticipează un nou atac al forțelor rusești.

Munițiile cu dispersie sunt interzise în temeiul unei convenții din 2008, însă Rusia nu a semnat convenția, dar a negat anterior că a folosit astfel de armament în Ucraina.

La Washington, un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că Statele Unite „nu dau crezare declarației rușilor despre faptul că nu au fost responsabili” și consideră că Kyrylenko a identificat corect tipul de rachetă folosit în acest atac.