Propunerea terapeutică a echipei greceşti pentru combaterea pneumoniei Covid-19 indică o reducere cu 55% a deceselor şi o ameliorare în ansamblu pentru 64% din bolnavi. Medicamentul Anakinra pentru insuficienţa respiratorie a bolnavilor de pneumonie provocată de noul coronavirus este foarte promiţător, iar aprobarea lui de către Agenţia Europeană a Medicamentelor este aşteptată pentru luna octombrie, scrie tovima.gr.
Istoricul marii descoperiri a echipei greceşti de la Institutul Sepsis, condusă de profesorul de patologie şi boli infecţioase Evangelos Giamarellos,a fost prezentat astăzi chiar de profesorul coordonator al echipei:
„Este, în esenţă, un efort grecesc în colaborare cu Italia și Olanda și suntem fericiți că, după 19 luni de efort continuu, prezentăm și oferim comunității științifice internaționale un tratament pentru pneumonia Covid-19, o strategie terapeutică ce este însoțită de o amelioare în ansamblu a stării de sănătate cu 64% și o reducere a riscului de deces cu 55%”, spune domnul Giamarellos.
Potrivit ertnews.gr, studiul de fază 2 numit SAVE a început în toamna anului 2020 și a fost finalizat în decembrie anul trecut, fiind efectuat pe 130 de pacienți din 12 clinici din Grecia și Cipru. Rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare, deoarece s-a înregistrat o reducere semnificativă a insuficienței respiratorii și o scădere de peste 50% a mortalității după acest tratament.
Acest lucru a mobilizat Institutul și Agenția Europeană pentru Medicamente (Coreper), care i-au cerut profesorului Giamarellos să realizeze un nou studiu cu sprijinul Agenției, pentru a confirma rezultatele.
Studiul SAVE MORE, faza 3, a fost realizat din decembrie 2020 până în aprilie 2021, pe mai bine de 600 de pacienți din 29 de unităţi medicale din Grecia și 8 în Italia, în timp ce analiza biologică a probelor de la pacienți a fost realizată în Olanda.
Rezultatele au fost excelente. Preparatul grecesc pentru tratamentul pneumoniei COVID-19 indică o reducere cu 55% a deceselor și ameliorare generală la 64% din pacienți.
Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine la începutul lunii septembrie, iar pe 19 iulie Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că începe evaluarea acestor efecte terapeutice pentru ca medicamentul să fie inclus în tratamentul bolii Covid-19.
Strategia terapeutică
Logica strategiei de tratament este următoarea: „Dintre toți pacienții care vin la camera de gardă, trebuie să-i identificăm rapid și cu precizie pe cei a căror viața este în pericol. Acest lucru se poate face printr-un test de sânge, în urmă căruia dacă se detectează un risc la pacient, se începe tratamentul timp de zece zile”, explică profesorul Giamarellos.
Potrivit cercetătorilor, administrarea ar trebui să se facă în timp util – adică înainte ca pacientul să ajungă la terapie intensivă – și numai dacă un indicator biologic de laborator – numit suPAR – prezintă niveluri ridicate, ceea ce ar însemna că există inflamație și sistemul imunitar este deja activat. Acest indicator – care este detectat printr-un simplu test de sânge – poate semnala necesitatea administrării medicamentului, într-un stadiu foarte timpuriu al bolii și din primul moment în care pacientul solicită tratament în spital, adică înainte ca pacienții să prezinte primele semne de deteriorare și de a avea nevoie de intubare.
Prin strategia de administrare în timp util a medicamentului Anakinra, dezvoltat de echipa greacă, probabilitatea de vindecare este de aproape de trei ori mai mare, în timp ce probabilitatea de a rămâne în spital sau de a ajunge la terapie este redusă cu 50%.