Estonia, ţară baltică ce numără 1,3 milioane de locuitori, va deveni al 17-lea membru al zonei euro şi a treia ţară fostă comunistă care va adopta moneda unică europeană, după Slovenia în 2007 şi Slovacia în 2009.

Conform unui sondaj realizat săptămâna trecută la cererea guvernului, 52% din estonieni sunt favorabili înlocuirii coroanei cu euro, iar 39% se opun. Conform unui sondaj independent, 49% din estonieni sunt favorabili euro, iar 43% sunt contra.

Renumit prin austeritatea bugetară impusă înainte de criza mondială, guvernul estonian de centru-dreapta consideră că trecerea la euro este avantajoasă şi constituie o etapă logică pentru o economiei mică, deschisă către exterior.

‘Fondul Monetar Internaţional a precizat că trecerea la euro ar trebui să accelereze creşterea cu 0,15% – 1% pe an, în cursul următorilor 20 de ani’, a declarat pentru AFP ministrul estonian al Economiei, Juhan Parts.

‘Comerţul nostru exterior se face în proporţie de 80% în cadrul UE. Piaţa comună este avantajoasă pentru noi toţi. Ea permite antreprenorilor estonieni să-şi vândă propriile produse mai uşor, creând astfel locuri de muncă’, a adăugat el.

Supranumită ‘Tigrul Baltic’ pentru trecerea sa rapidă de la o economie centralizată la o economie de piaţă şi pentru creşterea impresionantă, Estonia a încercat încă din 2007 să adere la euro, însă a ratat acest obiectiv din cauza inflaţiei mari. Ulterior, Estonia a fost grav afectată de criza mondială, înregistrând o contracţie economică de 14,1% în 2009. Însă, conform estimărilor, economia Estoniei a crescut cu 2,5% în 2010, şi va creşte cu 3,9% în 2011.
SURSA: Agerpres