Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a reuşit să stabilească un nou cost minim istoric pentru împrumuturile sale, respectiv un randament de numai 5,02% pentru un an. Noul nivel record este în coborâre cu 0,25 puncte faţă de precedentul minim absolut, adică exact cu cât a redus recent BNR dobânda-cheie.
Este interesant că dobânzile de pe piaţa interbancară au coborât cam cu acelaşi pas de la ultima decizie a BNR. Spre exemplu, ROBOR la trei luni, de care sunt legate multe credite în lei, a coborât cu 0,26 puncte din 27 martie şi până în prezent (de la 4,62% la 4,36%), ceea ce înseamnă că politica BNR se transmite în piaţă (către clienţii băncilor) ceva mai bine în ultima vreme.
La licitaţia de azi, băncile au pus la bătaie 4,42 miliarde lei, de peste 4,4 ori mai mult decât îşi programase MFP să atragă, respectiv un miliard de lei. Deşi avea suficiente oferte, MFP a luat din piaţă un miliard de lei, cel mai probabil mai mult pentru a presa asupra randamentelor.
Aceasta e a treia licitaţie din aprilie. Joi, MFP a luat din piaţă 1,5 miliarde lei, cu 50% peste nivelul indicativ, pe o scadenţă de aproape 4 ani (46 de luni).
Randamentul acceptat a fost de 6,06%, ceea ce este echivalent cu 5,2% anual. În urmă cu o săptămână, statul a împrumutat 0,75 miliarde lei, pe 25 de luni, la un randament de 5,60%.