Veşti bune pentru cei de la Ministerul Cercetării. Parlamentarii din comisiile reunite de buget finanţe au dat astăzi raport favorabil pentru bugetul acestui minister.
Bugetul Ministerului Cercetării a trecut de comisii
Bugetul Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării a trecut de comisii. Acesta a primit, sâmbătă, raport favorabil în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, în forma propusă de Guvern. S-au înregistrat 24 de voturi „pentru” şi 17 abţineri.
Potrivit proiectului de buget, creditele de angajament pentru Ministerul Cercetării în anul 2021 sunt de 1.917.386.000 lei, cu o creştere de 9,79% faţă de execuţia preliminată din 2020, iar creditele bugetare sunt de 1.924.167.000 lei, în creştere cu 24,30% faţă de anul trecut.
S-a dat aviz favorabil şi pentru Ministerul lui Ghinea
Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil, sâmbătă, bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru anul 2021.
Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 3 abţineri.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a semnalat, în comisiile parlamentare reunite, că partea cea mai mare a bugetului MIPE este dedicată închiderii programelor operaţionale prezente şi de aceea îl numeşte un buget de tranziţie.
„Pe scurt, avem credite de angajament de 7,5 miliarde de lei şi credite bugetare de 2,02 miliarde de lei. Cea mai mare parte din creditele bugetare merge către titlul 58 pentru cofinanţarea proiectelor europene curente din programele operaţionale curente.
Efortul foarte mare pe care va trebui să îl facem este pentru a evita dezangajarea la finele acestui an. Creditele bugetare, aşa cum sunt prevăzute la acest capitol, sunt în linie cu execuţia bugetară de anul trecut şi în mod evident la rectificare aşteptăm o creştere în limita proiectelor de angajament, astfel încât să creştem sumele care vin în ţară.
Din estimările noastre, ale Autorităţilor de Management, ar trebui să vorbim de o dublare faţă de anul trecut a absorbţiei pe acest an pentru a fi sub rata de dezangajare.
Deci, din cele două miliarde pe care vi le-am spus, 1,8 miliarde sunt pentru cofinanţare, iar pentru restul de 200 de milioane vorbim de un transfer temporar pe partea de salarii”, a precizat Ghinea.