Italia pregăteşte un pachet de stimulare de 20 de miliarde de euro prin care familiile vor beneficia de scutiri fiscale şi mai multe fonduri vor fi acordate pentru a sprijini sectorul auto, autorităţile locale şi angajaţii concediaţi temporar, pe fondul pandemiei de coronavirus, potrivit Reuters.
Cheltuielile suplimentare vor necesita noi împrumuturi şi vor duce la un deficit bugetar de aproximativ 11,6% din PIB, faţă de 10,4% din PIB, previzionat în aprilie de autorităţile de la Roma.
Criza a provocat o recesiune profundă
Guvernul a început 2020 cu o ţintă de deficit bugetar de 2,2% din PIB, după 1,6% din PIB în 2019 – cel mai redus nivel din ultimii 12 ani – dar criza provocată de pandemie a provocat o recesiune profundă celei de-a treia economii a zonei euro.
„Uşor sub un miliard de euro vor fi utilizaţi pentru sporirea subvenţiilor pentru achiziţionarea celor mai noi automobile pe benzină şi motorină, precum şi pentru vehiculele electrice şi hibride, au declarat sursele pentru Reuters.
Angajații concediați vor avea puși bani deoparte
Încă zece miliarde de euro vor fi puşi deoparte pentru angajaţii concediaţi temporar, iar Guvernul va extinde actualele măsuri privind şomajul cu încă 18 săptămâni. De asemenea, interdicţia privind concedierile va fi extinsă dincolo de termenul limită actual – mijlocul lunii august.
„Trebuie să sprijinim autorităţile locale, deoarece impozitele au scăzut în urma efectelor pandemiei”, susţin sursele.
Noile măsuri urmează să fie aprobate de Guvern la începutul lui august dar trebuie obţinut acordul Parlamentului pentru majorarea ţintei de deficit, adaugă sursele.
Se dorește sprijinirea sectorului auto
Premierul Giuseppe Conte anunţa luna aceasta că Italia ia în considerare adoptarea unor măsuri fiscale pentru a sprijini investiţiile în sectorul auto şi în turism, unele din industriile cele mai afectate de pandemie.
Conte a explicat că Executivul trebuie să „redefinească” stimulentele fiscale în favoarea investiţiilor ecologice, digitale, ale viitorului. „Trebuie să sprijinim industriile cele mai afectate, cum ar fi sectorul auto şi turismul”, a adăugat oficialul italian.
Guvernul va începe curând elaborarea unei reforme fiscale cuprinzătoare, a declarat Conte, fără să dea amănunte suplimentare.
Sectorul auto, grav afectat de criza provocată de pandemie, este responsabil pentru 6,20% din Produsul Intern Brut al Italiei, conform datelor furnizate de Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA).
Turismul, puternic afectat
Conform datelor Naţiunilor Unite, Italia este a cincea cea mai vizitată ţară din lume, iar turismul este responsabil pentru aproximativ 13% din Produsul Intern Brut.
Printre cele mai afectate ţări europene de pandemia de coronavirus sunt Italia şi Spania, dependente de veniturile din turism.
Guvernul de la Madrid a anunţat recent că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut, conform Agerpres.