Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) a demarat procesul de consultare publică pentru elaborarea documentației tehnice necesare introducerii și dezvoltării trenului metropolitan București – Ilfov.

Proiectul se concentrează pe un traseu feroviar de aproximativ 60 de kilometri, ce va lega București Nord de Snagov Plajă și Greci, prin localități cheie din nordul Capitalei și din județul Ilfov.

Consultarea pieței și specificațiile tehnice pentru trenul metropolitan

Conform unui comunicat emis de TPBI, agenții economici interesați pot trimite propuneri până la 5 februarie 2025.

Acestea trebuie să vizeze estimarea valorii serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate pentru traseul București Nord – Căciulați – Snagov Plajă/Greci. În plus, aceștia sunt invitați să contribuie la îmbunătățirea specificațiilor tehnice propuse.

tren
SURSA FOTO: Dreamstime

Traseul de 60 de kilometri include secțiuni de cale ferată ce urmează să fie modernizate și puncte de oprire existente, precum și noi stații care vor fi integrate în proiect.

Se urmărește și reabilitarea secțiunii feroviare Căciulați – Snagov, pe o lungime de 13 kilometri.

Obiectivele proiectului

Scopul principal al proiectului este creșterea accesibilității locuitorilor din Ilfov și București, prin modernizarea infrastructurii feroviare.

În plan sunt incluse amenajarea spațiilor din proximitatea stațiilor, instalarea de panouri fonoabsorbante și îmbunătățirea intersecțiilor dintre calea ferată și alte căi de comunicație.

Proiectul prevede, de asemenea, construirea unor alei pietonale, bariere verzi și spații de recreere pentru comunitățile afectate de lucrări.

Cofinanțare din fonduri europene și alte surse

Proiectul va beneficia de fonduri nerambursabile din cadrul Programului Transport 2021 – 2027, precum și de alte surse financiare, în funcție de eligibilitatea lucrărilor.

TPBI subliniază faptul că investițiile sunt complementare altor inițiative în desfășurare, precum modernizarea Complexului Feroviar București, dezvoltarea Terminalului 2 al Aeroportului Henri Coandă și construirea Autostrăzii A0.

„Proiectul este unul complex, investiţiile preconizate fiind corelate şi complementare investiţiilor în infrastructura feroviară rezultate din proiectele din faza I a trenului metropolitan Bucureşti – Ilfov (pe traseul semi-inelului de nord al Bucureştiului, respectiv Bucureşti Obor – Bucureşti Băneasa – Carpaţi – Bucureşti Nord – Bucureşti Vest, şi pe traseul Bucureşti Nord – Chitila – Buftea – Periş), proiectul de modernizare a Complexului Feroviar Bucureşti, proiectul de construcţie a liniei ce va deservi viitorul Terminal 2 al Aeroportului Internaţional Henri Coandă, proiectele de investiţii pentru construirea Autostrăzii A0, Drumul Radial 4, proiectele de achiziţii de material rulant derulate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară şi proiectele de investiţii programate şi derulate de unităţile administrativ teritoriale de pe traseul analizat”, se arată în comunicatul TPBI.

Cerințe pentru elaborarea documentației

Realizatorii studiului tehnico-economic trebuie să dețină autorizații conforme cu legislația specifică și să asiste TPBI în etapele de aprobare a soluțiilor tehnice și a indicatorilor de investiție.

Documentația va include caietele de sarcini pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente infrastructurii feroviare, precum și pentru achiziția materialului rulant.

Acest pas important vine să sprijine planul general de dezvoltare a rețelei de trenuri metropolitane, menit să reducă timpul de călătorie și să faciliteze transportul durabil în regiune.