Ministerul de Externe turc a refuzat joi să facă vreun comentariu legat de acest subiect. Planul pentru Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, ale cărui detalii sunt secrete, a fost elaborat la cererea celor patru ţări după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, în 2014.
Documentul a fost aprobat la summitul NATO de la Londra
Documentul a fost aprobat la summitul NATO de la Londra, din decembrie anul trecut. Totuşi, Ankara nu le-a permis liderilor NATO să pună în aplicare acest plan dacă ei nu recunosc miliţiile kurde YPG din nordul Siriei drept organizaţie teroristă.
„Turcii au renunţat la obiecţii”, a declarat un reprezentant al Ministerului Forţelor Armate francez.
Deşi nu este clar dacă Turcia a obţinut vreo concesie pentru a-şi da acceptul, un diplomat NATO a explicat că luna trecută Ankara a cedat presiunilor din partea celorlalte 29 de ţări membre ale Alianţei.
Planul de apărare pentru Polonia şi ţările baltice, cunoscut drept ‘Eagle Defender’, nu are nicio legătură directă cu strategia Turciei în Siria.
„Punerea în practică a deciziei politice la care s-a ajuns la Londra este un succes pentru întreaga NATO”, a transmis ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis.
Şeful Biroului de securitate naţională al Poloniei, Pawel Soloch, a confirmat acordul.
Turcia a început o ofensivă în nordul Siriei după ce SUA şi-au retras 1.000 de militari din zonă în luna octombrie. Aliaţii din NATO ai Turciei au susţinut că incursiunea acesteia subminează campania internaţională contra grupării jihadiste Stat Islamic.