Umanitatea se confruntă cu un dușman periculos din 2020 până în prezent. Au trecut aproape doi ani de când ne luptăm cu virusul care a ucis milioane de oameni. Din dorința de a opri acest „război”, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a creat un nou plan de luptă.
Noul plan OMS visează statele în curs de dezvoltare, pentru a-l putea pune în aplicare, organizația solicită o sumă de peste 20 de miliarde de dolari. Organizația Mondială a Sănătății consideră că acest plan este soluția salvatoare pentru statele slab dezvoltate.
Suma totală pe care OMS o solicită pentru finanțare este de 23,4 miliarde de dolari. Organizația Mondială a Sănătății așteaptă să primească această sumă în următoarele 12 luni calendaristice.
„OMS are nevoie de 23,4 miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul ţărilor cele mai expuse riscului şi a le ajuta să procure şi să desfăşoare mijloace de luptă împotriva COVID-19 începând de acum şi până în septembrie 2022”.
O sumă minusculă în comparaţie cu…
Din cauza comentariilor provocate de această sumă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de părere că suma solicitată este infimă, luând în considerare pierderea economică viitoare provocată de pandemie, potrivit Agerpres.
„Accesul inechitabil la teste pentru depistarea COVID-19, la tratamente şi la vaccinuri prelungeşte pandemia în lumea întreagă şi conduce la riscul de apariţie a unor noi variante mai periculoase care ar putea scăpa mijloacelor de luptă împotriva acestei maladii”, a spus OMS într-un comunicat de presă.
Milioane de victime
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a explicat că, până în acest moment, au decedat aproape cinci milioane de oameni, iar pandemia „este departe de a se fi terminat”.
„Până în prezent, doar 0,4% dintre teste şi 0,5% dintre vaccinurile administrate în lumea întreagă au fost utilizate în ţările cu venituri mici, în ciuda faptului că aceste ţări reprezintă 9% din populaţia mondială”, s-a precizat în comunicatul de presă.