Programul se va concentra pe dezvoltarea economică a regiunilor de frontieră şi pe măsuri de creştere economică şi asistenţă pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
Nikolova a afirmat că sunt pregătite două proiecte strategice. Unul se referă la un studiu de fezabilitate pentru noi poduri şi facilităţi portuare de-a lungul porţiunii româno-bulgare a Dunării. Celălalt proiect vizează dezvoltarea traseului de ciclism EuroVelo 6, care este susţinut de municipalităţile riverane fluviului.
Avramova şi ambasadorul Gâlea au remarcat relaţiile bune dintre Ministerul bulgar şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România şi buna colaborare bilaterală în domeniul dezvoltării regionale şi al transporturilor.
Cazurile de coronavirus sunt în creștere în Bulgaria
Este un record, de la începutul epidemiei. Numărul total a ajuns aproape la 3.500, la o populație de aproape trei ori mai mică de cea a României. 326 sunt cadrele medicale infectate. Au fost făcute în total 110.000 de teste PCR.
Internaţi acum sunt 267 de pacienţi, din care 13 la secții de terapie intensivă. 1.800 sunt cei vindecați. Decesele sunt 181, din care cinci în ultima zi, cea mai mare parte bolnavi care suferă de alte boli grave, în afară de COVID-19.
Sofia, cu 13 cazuri noi, rămâne principalul focar al epidemiei. În ultima săptămână, trei grădinițe de copiii, la Sofia și Pernik au fost închise, timp de o zi, pentru dezinfectare, după ce testele la patru profesoare au fost pozitive.
Românii care vin din Bulgaria nu vor mai sta în carantină
„În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând, am să mă refer la o măsură extrem de importantă, care priveşte izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări. Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiilor de răspândire cu coronavirus în celelalte ţări.
În baza acestei metodologii se va acorda un indicator, un coeficient, privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate ţările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetăţenii care vin din aceste ţări”, a explicat Ludovic Orban.
„Este vorba de ţări cu un nivel redus de răspândire – Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european unde este evident că şi în baza, ca să spun, evaluării care este aplicată şi în alte ţări, evaluarea pe care o face INSP, o face pe baza unei metodologii care este recomandată de la nivel european.
Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură de izolare care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni. (…) De asemenea, traficul aerian cu toate aceste ţări care sunt sub coeficientul de cinci, pentru care nu va mai fi necesară izolarea la domiciliu, va putea fi reluat – sigur, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza evaluării care este făcută de INSP”, a spus Orban.