Un nou proiect prin care românii pot primi bani de la stat a fost depus în Parlament. Voucherele sunt în valoare de 7.000 de lei și se acordă exclusiv familiilor care nu au energie electrică.
Românii care dețin gospodării izolate și neracordate la o sursă de curent electric ar putea beneficia de ajutor financiar din partea statului pentru a remedia această situație, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbaterea senatorilor și care stabilește, pe lângă regulile acordării ajutorului, și numele acestui program. Astfel, măsurile destinate electrificării anumitor gospodării se regăsesc în Programul Naţional Prima Lumină.
Propunerea legislativă pentru Programul Naţional Prima Lumină stabilește că românii care nu au gospodăria racordată la rețeaua electrică publică vor primi ajutor financiar din partea autorităților pentru a schimba această situație. Astfel, similar programelor Prima Casă și Prima Mașină, acest program va da posibilitatea familiilor ce au locuințe care nu au fost niciodată racordate la rețeaua electrică și nu au nici mijloacele financiare necesare racordării să primească vouchere cu o valoare de câteva mii de lei. Pentru a se aplica, proiectul are nevoie de votul favorabil al Parlamentului.
Mai exact, potrivit proiectului, voucherele vor avea valoarea de 7.000 de lei și vor putea fi folosite pentru racordarea gospodăriilor la rețeaua de energie electrică. Totodată, ele vor putea fi utilizate și pentru achiziția, transportul și instalarea unor panouri fotovoltaice, hidrocentrale de mici dimensiuni, mori de vânt sau alte surse de energie regenerabilă.
După cum stabilește documentul, de aceste vouchere vor putea beneficia doar persoanele care nu au datorii la bugetul local și au un venit lunar de cel mult două ori venitul minim garantat. Voucherele primite de solicitanți nu vor putea fi vândute sau transmise altor persoane.
Propunerea legislativă stipulează și sancțiuni pentru cei ce nu respectă prevederile documentului. Astfel, persoanele care vând sau înstrăinează voucherele vor risca amenzi de până la 5.000 de lei, iar cei care vând componente instalate vor putea fi sancționați cu până la 10.000 de lei.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan.