Noi detalii despre Programul Rabla pentru tractoare

Programul RABLA destinat achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate permite casarea oricărui tip de autoturism pentru obținerea unui sprijin financiar.

Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Corbu, a oferit detalii despre procedură și criteriile de eligibilitate.

Se poate casa orice autoturism în cadrul programului

Adrian Corbu a precizat că în cadrul programului Rabla destinat tractoarelor noi se poate casa orice tip de autoturism. Procedura este similară cu cea utilizată în programul pentru panouri fotovoltaice.

În prezent, mai sunt două zile pentru clarificări adresate dealerilor validați. După finalizarea acestora, lista dealerilor va fi publicată pe site-ul AFM, iar persoanele interesate se vor putea înscrie direct la aceștia.

Recomandări pentru fermieri

Corbu a atras atenția ca persoanele interesate să nu achite avansuri pentru tractoare înainte de publicarea listei oficiale cu dealerii validați.

„Până nu publicăm listele cu dealerii validați, oamenii n-ar trebui să dea avansul pentru tractoare”, a subliniat acesta, potrivit DCNews.

Programul urmează să fie lansat anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, în paralel cu Rabla Clasic și Rabla Plus. Bugetul destinat tractoarelor pentru acest an a fost de 600 de milioane de lei.

tractoare, agricultori, protest
SURSA FOTO: Inquam Photos, Cornel Putan

Valoarea maximă nu poate depăși 55.000 de euro

Valoarea maximă a tractorului sau mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile aferente, nu trebuie să depășească echivalentul a 55.000 de euro (TVA inclus).

Valoarea ajutorului diferă în funcție de vârsta solicitantului:

  • 65% din valoarea achiziției pentru persoanele de peste 40 de ani (adică maxim 35.750 de euro);
  • 80% din valoarea achiziției pentru tinerii fermieri, cei sub 40 de ani (adică maxim 44.000 de euro).

„Avem o diferențiere în funcție de vârsta solicitantului: pentru cei care au mai mult de 40 de ani, valoarea ajutorului este de 65%, iar pentru cei sub 40 de ani, 80%” a precizat vicepreședintele AFM.

De exemplu, un tânăr fermier care achiziționează un tractor de 50.000 de euro va beneficia de un sprijin de până la 40.000 de euro, restul sumei fiind acoperit de solicitant.

3.000 de fermieri urmează să-și primească tractoarele

Fermierii care accesează acest program trebuie să se asigure că tractorul nu va fi înstrăinat, existând proceduri de monitorizare pentru respectarea acestei condiții.

Până în prezent, 3.000 de fermieri sunt aproape de a primi tractoare cu ajutorul acestui program. În funcție de cererea viitoare, valoarea bugetului alocat pentru 2025 va fi ajustată.