Programul „Rabla pentru tractoare” începe săptămâna viitoare
Săptămâna viitoare debutează Programul „Rabla pentru tractoare”, un proiect destinat modernizării parcului de utilaje agricole din România.
Prima etapă a programului presupune înscrierea firmelor de la care fermierii vor putea achiziționa echipamente agricole noi, această sesiune fiind deschisă până pe 28 noiembrie 2024.
După încheierea acestei faze, producătorii agricoli, persoane fizice, se pot înregistra în program prin intermediul dealerilor validați.
- Valoarea maximă a achiziției: 55.000 de euro, din care 65% va fi acoperit de voucherul acordat prin program.
- Buget total alocat: 500 de milioane de lei.
- Procentajul finanțării: poate ajunge la 80% în cazul tinerilor fermieri cu vârste de până la 40 de ani.
Obiectivul programului
Scopul acestui proiect este de a sprijini fermierii români în înlocuirea echipamentelor agricole vechi și ineficiente cu utilaje noi, mai performante și mai prietenoase cu mediul.
Fermierii interesați sunt încurajați să consulte site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, afm.ro, pentru detalii complete despre condițiile de participare și pașii necesari înscrierii.
Programul „Rabla pentru tractoare” oferă o oportunitate semnificativă pentru modernizarea agriculturii românești, adresând nevoile atât ale fermierilor consacrați, cât și ale noii generații de agricultori.
Documentele necesare
Pentru a aplica, este obligatoriu să fie pregătite următoarele documente:
- un certificat de atestare fiscală
- atestatul de producător
- și cererea de finanțare
Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a explicat într-o conferință de presă din august că fermierul va casa un tractor vechi, va primi un voucher și, folosind acel voucher, va merge la dealer pentru a achiziționa un tractor și utilaje aferente acestuia, în limita a 55.000 de euro. Ulterior, dealerul va depune decontul la AFM.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat în aceeași conferință că este bucuros de faptul că, spre deosebire de programul de finanțare a panourilor fotovoltaice, care sunt adesea importate din piețele asiatice, România are producători de tractoare și utilaje agricole. El și-a exprimat speranța ca un număr cât mai mare dintre aceste echipamente să fie fabricate în țară.
„Bucuria mea personală este că, spre deosebire de programul privind finanțarea panourilor fotovoltaice pe care le importăm din piețele asiatice de cele mai multe ori, avem în România producători de tractoare și utilaje agricole și sper ca un număr cât mai mare din aceste echipamente să fie produse în România”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, în aceeași conferință.