Programul Rabla pentru Tractoare va avea un buget de 500 de milioane de lei
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, într-o conferință de presă, că noul program „Rabla pentru tractoare” va dispune de un buget de 500 de milioane de lei. Programul va acoperi până la 80% din costul total al achiziției unui utilaj agricol.
„Prin programul „Rabla pentru tractoare” ne propunem să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, noi şi, bineînţeles, mai puţin poluante.
Aici, bucuria personală pe care o am este aceea că, spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din pieţele asiatice, de cele mai multe ori avem în România producători de astfel de tractoare sau utilaje agricole. Sper ca un număr cât mai mare dintre aceste echipamente să fie produse în România.
Bugetul pe care l-am alocat acestui program de înnoire a parcului naţional de tractoare este de 500 de milioane de lei. Vorbim de o schemă de ajutor de stat în baza căreia se poate achiziţiona un tractor de până la 55.000 euro, cu TVA inclus. Discutăm de tractoare de dimensiuni, de capacităţi mai mici”, a declarat acesta.
Ce suport financiar vor primi beneficiarii?
Oficialul a adăugat că suportul financiar oferit beneficiarilor va varia între 65% și 80% din costul total al tractorului achiziționat. Ministrul Mediului a explicat că, în cazul tinerilor fermieri cu vârste de până la 40 de ani, se poate deconta până la 80% din valoarea tractorului achiziționat.
În schimb, pentru alte categorii de beneficiari, finanțarea maximă este de 65%. Totodată, a subliniat că fermierul trebuie să dețină un atestat de producător pentru a putea beneficia de aceste fonduri.
„Conform schemei de ajutor de stat, intensitatea sprijinului este între 65% şi 80%. Cu alte cuvinte, dacă discutăm despre tineri fermieri, care au până la 40 de ani, putem să decontăm 80% din valoarea tractorului. Dacă discutăm de alte categorii, putem finanţa maximum 65%.
Condiţia este ca fermierul respectiv să deţină atestat de producător. Sperăm ca şi acest program să fie unul de succes, care să fie repetat şi să dobândească tradiţie de la un an la altul, pentru că, până astăzi, această categorie de fermieri şi această categorie de utilaje agricole nu au mai fost finanţate în acest sens”, a spus el.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu-Adrian Neculaescu, a menționat că Programul „Rabla pentru tractoare” va fi implementat și va funcționa după același model ca programul „Rabla”.
Reprezentantul AFM a explicat că fermierii care dețin un atestat de producător, fără a fi necesar să aibă o formă de organizare juridică specifică, vor putea să caseze un vehicul uzat sau un tractor vechi și vor primi un voucher. Acest voucher le va permite să achiziționeze un tractor nou și un utilaj aferent, până la o valoare maximă de 55.000 euro. După achiziție, dealerul va depune decontul la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Cine este eligibil?
Fermierii care doresc să acceseze Programul „Rabla pentru tractoare” trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate. Printre aceste condiții, cea mai importantă este de a fi confirmat statutul de producător agricol, ceea ce se face prin depunerea unei cereri la APIA.
În plus, beneficiarul nu trebuie să aibă datorii față de stat și nu trebuie să fi beneficiat anterior de fonduri pentru achiziționarea unui tractor. Mai multe puteți citi aici.