Unul dintre senatorii care au depus proiectul de lege, senatoarea democrată Jeanne Shaheen, a susţinut că proiectul Nord Stream 2 pune în pericol independenţa Europei, şi în primul rând a Ucrainei.
În Senatul SUA a fost depus un proiect de lege care prevede sancţiuni mai dure faţă de proiectul Nord Stream 2, gazoduct care ca transporta gazul natural rusesc în Europa prin Germania, potrivit turkiyegazetesi.com.tr
Proiectul depus de senatorul republican Ted Cruz şi senatoarea democrată Jeanne Shaheen are titlul „Legea privind creşterea securităţii energetice a Europei” şi are susţinerea celor două partide.
În proiectul de lege se subliniază că Nord Stream 2 va favoriza creşterea influenţei economice şi politice a Moscovei asupra Germaniei şi asupra celorlalte ţări din Europa şi se solicită impunerea de sancţiuni tuturor companiilor care sunt implicate în instalarea conductelor submarine şi băncilor care acordă credit pentru acest proiect.
Pe de altă parte, sancţiuni vor fi aplicate şi companiilor care sprijină navele cu echipamente şi elemente de montaj, nave ce sunt implicate în acest proiect.
Legat de acest subiect, senatorul Cruz a precizat că toată lumea implicată în instalarea conductelor submarine se va confrunta cu „sancţiuni imediate şi distrugătoare”, iar senatoarea Shaheen a declarat că proiectul Nord Stream 2 pune în pericol independenţa Europei, şi în primul rând a Ucrainei, şi că întredeschide uşa pentru „exploatarea” Europei de către Rusia.
Înainte de a ajunge pe masa preşedintelui Trump, proiectul trebuie să treacă prin Senat, iar apoi prin Camera Reprezentanţilor.
Lucrările continuă
În comunicatul transmis de executantul proiectului Nord Stream 2, care va transporta gazul natural rusesc în Europa prin Germania, se arată că lucrările de instalare a conductelor submarine în Marea Baltică continuă cu participarea a 20 de nave şi că până în prezent au fost instalate conducte pe o lungime de 200 km.
Dintre ţările aflate pe traseul proiectului, Germania, Finlanda şi Suedia şi-au dat anterior acceptul pentru construcţia gazoductului.
Costurile totale ale proiectului Nord Stream 2 se vor ridica la aproximativ 10 miliarde de euro şi prin acest gazoduct vor fi livrate 55 miliarde m³ de gaze naturale din Rusia, prin Marea Baltică, către Germania.
Printre partenerii proiectului împotriva căreia se pronunţă SUA, Ucraina, Polonia şi ţările baltice, pe lângă proprietarul proiectului Gazprom, se regăsesc companiile Shell, OMV, Engie, Uniper şi Wintershall.
Anul trecut Gazprom a livrat către Europa aproape 30% din cantitatea exportată de 194,4 miliarde m³ gaze naturale prin Ucraina.