Senatul a adoptat, luni, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.210/2020 pentru modificarea OUG 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Proiectul a fost adoptat în plenul Senatului, cu unanimitate de 135 de voturi „pentru”.
Potrivit respectivei OUG, „vânzările de soldare se pot efectua numai în cursul a două perioade pe an, cu o durată maximă de câte 45 de zile fiecare, cu condiţia ca produsele propuse pentru soldare să fie oferite spre vânzare în mod obişnuit înaintea acestei date”.
Măsura este luată în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Senatul e prima cameră sesizată.
Senatul respinge inițiativa PSD
Senatul a respins, luni, în plen, propunerile legislative de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.
Senatorii au votat în favoarea respingerii celor două proiecte, fiind înregistrate, la fiecare din cele două proiecte, 87 de voturi „pentru” şi 48 „abţineri”.
Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, săptămâna trecută, într-o şedinţă comună, rapoarte de respingere propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală.
Preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a menţionat că proiectele PSD de modificare a Codurilor penale prevăd reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiuni grave, reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă pentru unele infracţiuni de corupţie şi de serviciu, circumstanţe atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracţiuni de terorism, de corupţie, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar şi pentru infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate.
Senatorul liberal a arătat că proiectele PSD ar fi permis „liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor întrucât s-a redus durata minimă a pedepsei care trebuie executată efectiv, inclusiv în cazul infracţiunilor grave sancţionate cu pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani”.
Curtea Constituţională a respins în iulie 2019 legile de modificare a Codurilor, în urma sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL şi USR.