Situație revoltătoare în România. Angajații de la ALRO Slatina au ieșit în stradă și își spun nemulțumirile față de actuala. Sindicaliștii din industria aluminiului protestează la fereastra Ministerul Energiei dar și în fața Guvernului.
În ceea ce privește nemulțumirile acestora, oamenii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă în contextul în care creșterile la energie continuă de ceva timp, iar ca urmare, societatea la care lucrează urmează să își reducă activitatea.
Trebuie menționat faptul că Alro Slatina este prima fabrică din țară care își reduce capacitatea de producție din cauza exploziei prețurilor la energie. Mai exact, conducerea uzinei nu a reușit să cumpere energie electrică, iar din acest motiv, începând din data de 11 ianuarie s-a trecut la închiderea cuvelor.
Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Alro Slatina a primit de la ministerul Energiei 396 de milioane de lei ajutor de stat pentru a face față crizei din energie.
Până la momentul actual, o hală întreagă a fost deja închisă, iar până în prima săptămână a lunii februarie 60% din capacitatea de producție va fi oprită. Totodată, se preconizează că întreaga capacitatea de producție o să scadă de la 200.000 de tone de aluminiu electrolitic la 80.000 de tone.
3.000 de angajați ar putea rămâne fără locuri de muncă
Scăderea capacității de producție va duce la pierderea a 3.000 de locuri de muncă, deși până acum conducerea nu a vorbit de disponibilizări.
Menționăm faptul că Alro Slatina face parte din grupul Vimetco, controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski. În ceea ce privește planurile companiei de viitor, conducerea își propune să-și construiască la Slatina o centrală de producție de energie pe bază de gaze naturale, pentru a dobândi independență din punct de vedere energetic.Sursa citată preciza la un moment dat că această idee este una realizabilă
„Alro SA, cel mai mare consumator de energie electrică din România, ia în considerare posibilitatea dezvoltării de capacități independente de producere a energiei electrice. Pentru a putea participa la unul din viitoarele programe guvernamentale sau europene de susținere a înfințării de capacități noi de producție de energie electrică și pentru desfășurarea legală a activității de producere de energie electrică, societățile trebuie să aibă în obiectul de activitate din Actul Constitutiv codul CAEN privind producția de energie electrică (cod CAEN 3511)”, a transmis Alro.