Au loc revolte pe bandă rulantă în România. Potrivit ultimelor informații, luni, mai multe sindicate din industria metalurgică, reprezentând în principal angajaţi de la ALRO Slatina şi de la Alum Tulcea, organizează un miting de protest în faţa Guvernului.
În ceea ce privește nemulțumirile acestora, principala revendicare fiind reglementarea pieţei de energie. Acţiunea de luni este organizată de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Aluministul, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi de Sindicatul Alum Tulcea.
Totodată, conform ultimelor informații, organizaţiile sindicale solicită reglementarea pieţei de energie prin limitarea preţurilor la gazele naturale şi energie electrică la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an, şi instituirea unei diferenţe de tratament între clienţii non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, şi cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ.
Un alt aspect pe care sindicaliștii îl evidențiază este eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea preţului energiei electrice şi plafonarea preţului acesteia la maxim750 lei/Mwh.
De menționat este faptul că angajații de la Alro Slatina trec prin momente fără precedent. La începutul lunii februarie, scumpirea energiei s-a transformat în șomaj pentru unii dintre ei.
Angajații ALRO Slatina, loviți de criza energiei
Mai exact, din cauza costurilor ridicate la energia electrică, două hale au fost închise, iar activitatea uzinei s-a redus cu 40 de procente. Astfel, alți 1.350 de oameni vor intra în șomaj tehnic, după ce 300 au fost trimiși deja acasă.
După ce au primit informația, sute de angajați au declanșat un protest în fața Prefecturii Olt, două zile consecutiv, unul având loc și în fața Guvernului.
„Noi n-am primit ajutor de la nimeni! Noi n-am primit ajutor de stat!”, spuneau angajații la protestul care a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni.
Aceștia dădeau vina pe autorități pentru modul în care au gestionat întreaga situație, „Guvernul e de vină în totalitate pentru că a omis marii consumatori spunând că au primit ajutor de sprijin. Cine? Noi?!” , mai declara un protestatar, potrivit Digi24.
De menționat este faptul că în prezent, uzina funcționează acum la 60 la sută din capacitate, după ce două hale au fost închise din cauza scumpirilor. 55 la sută din costul de producție este dat de prețul energiei electrice. Oamenii sunt disperați și se tem că vor rămâne pe drumuri, în contextul în care disponibilizările au început deja.
„Deja au început să facă disponibilizări. Oamenii care sunt angajați pe contracte de muncă determinate, deja îi trimit acasă”, spune un bărbat.
„Sunt oameni amărâți care depindeau de serviciul respectiv”, a mai spus o femeie prezentă la protest.