Premierul Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că acesta nu este doar un punct de trecere a frontierei între România şi Ucraina, ci este un punct de trecere a frontierei între Ucraina şi Uniunea Europeană.
S-a deschis un nou punct de frontieră între România și Ucraina
„Mă bucur foarte mult să îl revăd pe premierul Ucrainei, după că am avut prima întâlnire în 26 aprilie, anul acesta, la Kiev şi mă bucur să participăm, împreună la acest eveniment de deschidere a punctului de tracere a frontierei dintre România şi Ucraina.
Este un eveniment plin de semnificaţie, aşa cum a subliniat şi domnul prim-ministru, care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre.
Într-adevăr, este primul punct de frontieră care se redeschide după mulţi ani, între ţările noastre şi nu este doar un punct de trecere a frontierei între România şi Ucraina ci este un punct de trecere a frontierei între Ucraina şi Uniunea Europeană. În aceste momente deosebite prin care trece Ucraina, momente tragice, odată cu declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse, avem nevoie ca împreună să dăm dovadă de solidaritate şi unitate.”, a spus Nicolae Ciucă.
Noul punct de frontieră are „o relevanţă vitală” pentru Ucraina
De asemenea, Nicolae Ciucă a mai precizat că deschiderea unui nou punct de frontieră oferă facilităţi pentru un tranzit mai lejer atât a cetăţenilor cât şi a bunurilor, iar mobilitatea acestora, pentru Ucraina, capătă o relevanţă vitală.
„Agresiunea ilegală şi premeditată a Federaţiei Ruse în Ucraina produce efecte şi consecinţe dezastruoase pentru cetăţenii ucraineni şi putem să vedem care sunt implicaţiile atât asupra statelor vecine cât şi a întregului continent.
Ca atare, Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, are nevoie în aceste clipe de sprijinul pe care comunitatea internaţională poate să îl ofere.” a mai spus Nicolae Ciucă.
România este alături de Ucraina
Totodată, premierul a mai spus că România a fost alături de Ucraina încă din primele clipe ale declanşării agresiunii. Nicolae Ciucă le-a mulţumit cetăţenilor români care au dat dovadă de empatie şi instituţiilor care au întreprins demersuri pentru a putea participa la evenimente ca cel de astăzi.
„Ţara noastră a avut un rol esenţial în ceea ce a reprezentat exporturile de grâne din Ucraina şi pe cale de consecinţă putem spune că ţara noastră a jucat un rol important în stabilizarea fluxurilor agroalimentare, la nivel european şi global, perturbate de agresiunea Federaţiei Ruse.
Putem spune în acest moment că prin infrastructura din România, cea rutieră, feroviară, prin porturile de la Galaţi şi Constanţa, au fost exportate peste 6,5 milioane de tone din Ucraina.”, a mai declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă.