Comisia Europeană avertizează că lipsa apei ar putea declanșa un război între țările UE. Mesajul apare într-un comunicat în care autoritatea europeană le cere statelor membre să-și accelereze pregătirile pentru a contracara schimbările climatice.
Comisia Europeană avertizează că lipsa apei ar putea declanșa un război
Autoritatea europeană susține în documentul obținut de Politico că țările membre nu au luat măsurile necesare. Avertismentul va fi ultima inițiativă majoră a UE în domeniul schimbărilor climatice înaintea alegerilor europene din iunie, notează publicația menționată.
Comisia Europeană identifică penuria de apă ca o problemă care amenință aproape fiecare aspect al vieții, potrivit draft-ului nedatat al textului.
„Aceste riscuri se pot manifesta în diverse forme, dintre care unele includ competiția ridicată pentru sursele de apă din diverse sectoare, inclusiv riscul potențial de conflicte în și între statele membre asupra resurselor de apă transfrontaliere”, arată draftul respectiv.
Politico scrie că unele regiuni se ceartă deja pentru aprovizionare. Catalonia încearcă să convingă guvernul central spaniol să deturneze apa râului din regiunea vecină Aragón, ceea ce alimentează tensiunile politice.
Anul trecut, în Franța au avut loc ciocniri violente din cauza planurilor de rezervoare de apă, scrie publicația.
Mesajul Comisiei va însoți prima evaluare europeană a riscurilor climatice. Este vorba despre un raport cuprinzător al Agenției Europene de Mediu (AEM).
Acesta urmează să fie publicat luni.
O creștere a fenomenelor extreme legate de apă reprezintă doar una dintre amenințări
În opinia autorităților europene, o creștere a fenomenelor extreme legate de apă reprezintă doar una dintre amenințările climatice cu care se confruntă Europa.
Evaluarea AEM „a identificat 36 de riscuri-cheie pentru Europa, dintre care câteva au atins deja niveluri catastrofale și sunt de mare urgență”.
Potrivit Comisiei, UE se poate aștepta la „mai multe dezastre, cum ar fi secete, inundații, incendii de pădure, boli, pierderi de recolte, decese cauzate de căldură, deteriorarea infrastructurii și modificări structurale ale mediului”.
„Atât UE, cât și statele sale membre trebuie să devină mult mai bune în ceea ce privește pregătirea și abordarea eficientă a riscurilor climatice”, se arată în document.
În ciuda acestor avertismente, politicile ecologice se confruntă cu tot mai multe reacții negative în toată Uniunea Europeană.