Americanii se implică în situaţia tot mai tensionată din Bosnia şi Herţegovina!
Trimisul special al SUA în Balcanii de Vest, vizită de urgenţă în încercarea de a opri un posibil nou război în regiune
Statele Unite încearcă să calmeze situaţia în regiune, pe fondul frustrările legate de implicarea mult prea slabă a Uniunii Europene, mai ales că acest context pare similar cu cel dinaintea războiului ce a avut loc în perioada 1992-1995, notează Politico.eu.
Gabriel Escobar, trimisul special al Statelor Unite în Balcanii de Vest, a sosit duminică în Bosnia-Herţegovina pentru o vizită oficială de două zile.
Escobar a catalogat întâlnirea de luni drept una “productivă”, adăugând că liderul sârb “este deschis să discute despre eliminarea oricărei legislaţii care ar slăbi instituţiile centrale”. Este vorba despre Milorad Dodik, actualul reprezentant sârb în preşedinţia tripartită a Bosniei-Herţegovina.
Dodik ameninţă cu formarea unei armate sârbe separatiste, boicotează instituţiile centrale ale ţării şi promite retragerea sârbilor bosniaci din cadrul lor. Multe persoane sunt de părere că apelurile liderului sârb reprezintă aproape un apel la război.
Milorad Dodik nu pare dispus să dea înapoi
Trimisul special al SUA a mai indicat faptul că doreşte să se asigure că Bosnia “rămâne independentă, suverană şi întreagă teritorial”.
“Sunt de acord cu domnul Escobar că trebuie să păstrăm pacea şi stabilitatea”, a declarat, la rândul său, Milorad Dodik, precizând însă că nu va renunţa la măsurile pe care le vrea înfăptuite. Liderul sârb afirmă că va merge mai departe în depunerea unei legislaţii în parlamentul Republicii Srpska cu privire la retragerea din acorduri referitoare la armată, impozitare indirectă, sistemul judiciar şi adoptarea uneia noi în termen de şase luni.
Republica Srpska, cu majoritate sârbă, şi Federaţia Bosniei şi Herţegovinei au propriul guvern şi parlament, supravegheate de instituţii-umbrelă la nivel de stat, iar liderii ţării sunt aleşi pe baza cotelor etnice.
SUA, poziţie mult mai dură faţă de cea adoptată de liderii europeni
Statele Unite nu s-a ferit şi în trecut să-l critice pe Milorad Dodik şi chiar să-l sancţioneze, în 2017, pentru obstrucţionarea acordului de pace care a pus capăt războiului. Gabriel Escobar, trimisul special al SUA în Balcanii de Vest, l-a acuzat pe Dodik că nu face decât să-şi „protejeze puterea şi averea”.
În schimb, Uniunea Europeană a primit numeroase critici pentru abordarea sa mult prea timidă în cazul situaţiei din Bosnia şi Herţegovina.
“Declaraţiile lui Escobar despre Dodik au fost cele mai dure şi mai directe pe care le-am auzit de la vreun oficial de vârf din Occident. (…) Uniunea Europeană a umilit constant instituţiile din Bosnia şi Herţegovina”, a declarat Tanja Topić, analist politic din Banja Luka, cel mai mare oraş din entitatea Republicii Srpska.
Milorad Dodik este o figură importantă în politica regională de mai bine de 20 de ani. El a câştigat electoratul ultranaţionalist minimizând crimele de război ale armatei sârbe bosniace. Dodik neagă că masacrul celor 8.000 de bosniaci a reprezentat un genocid.