Gazetarul Ion Cristoiu a analizat mersul războiului din Ucraina şi a atras atenţia că, deşi mulţi nu îşi dau seama, ne aflăm deja în faţa unui „război mondial mascat”.
Omenirea este la un pas de un nou Război Rece! Ion Cristoiu: Europa trebuie să decidă
Totul vine în urma ultimelor acţiuni ale Beijingului, care până acum nu a dorit să fie identificată cu agresorul, însă acum nu se sfieşte să stea la aceeaşi masă cu Vladimir Putin.
„China nu a vrut să fie identificată cu agresorul. Faptul că acum se întâlnesc arată că și China și-a scos masca. Avem un război care, cel mult, se poate termina cu un Război Rece”, a afirmat Ion Cristoiu, invitat la Marius Tucă Show, potrivit Gândul.
Maestrul Cristoiu mai afirmă că, în acest moment, trebuie reevaluată total relaţia dintre China şi Rusia, iar Europa este pusă în faţa unei decizii ce poate schimba total faţa planetei în următorii ani.
„Rusia și China au declanșat războiul. Acum trebuie refăcută o analiză. A mai fost un moment care a dus la expunerea acestei alianțe.
Când a început, cel puțin în prima lună, Statele Unite ale Americii s-au adresat și altora. Adică, s-au dus în Arabia Saudită, n-a mers, în Venezuela, nu a mers.
China și Rusia au acum o percepție că nu suntem singuri. Europa trebuie să decidă. Europa ori acceptă teritorii contra pace, ori pornește un război mondial.
Dacă cineva studiază războiul de după februarie, va vedea că nu are elementele războiului clasic”, a mai afirmat, joi seară, Ion Cristoiu.
Ion Cristoiu, nedumerit de marele succes al contraofensivei ucrainene
Într-unul din podcasturile difuzate pe canalul EVZ Capital, Ion Cristoiu vorbea recent şi despre contraofensiva de succes a Ucrainei, subliniind că nu înţelege cum se poate schimba imediat soarta războiului, doar prin eliberarea a câteva mii de kilometri.
„135.000 de kilometri pătrați au fost cuceriti de ruși. Ghinionul meu că nu sunt general român în rezervă, deci sunt deștept. Când se pensionează, după 90, un colonel român, el este făcut general ca să aibă pensie bună, ca să se poată lăuda la bloc.
În Rusia, Stalin a zis „nici un pas înapoi”, apropos de Stalingrad. Când rușii au cucerit cei 135.000 de kilometri patrati, păi dacă erau aşa de eroi, cum de au pierdut atâta teritoriu? Prima ciudățenie, nu-ți aperi teritoriul?
Ei pleacă din Mariupol, din Melitopol… Noi ne-am retras pentru a construi o contraofensivă… A doua ciudățenie, contraofensiva a fost anunțată de vreo două luni și avea un singur obiectiv: sudul, Herson, locul de unde vine apa potabilă în Crimeea.
Presa mondială anunță asta, apoi, într-o noapte, aflăm că s-a dus contraofesiva spre Est. Ca și cum ungurii ar vrea să cucerească Ținutul Secuiesc, dar cuceresc Doljul.
O contraofesivă nu se evaluează după kilometrii cuceriți, ci după forțele puse in conflict. Bun, și care e scopul, ai eliberat 6.000 de kilometri și ce-ai rezolvat? E luat ceva strategic?”, se întreabă Cristoiu.