Comisia și Parlamentul European au lansat astăzi Registrul de transparență comun care furnizează informații cu privire la toți cei care încearcă să influențeze politica europeană.
În aceeași zi în care europarlamentarului român, Adrian Severin,i-a fost ridicată imunitatea, în urma scandalului stârnit de doi ziariști britanici ”deghizați” în lobby-iști, cele două instituții europene au decis să pună la dispoziția publicului acest registru în care sunt înregistrați toți cei care desfășoară activități de lobby.
Noul registru îl înlocuiește pe cel instituit de Comisie în 2008, care conține deja peste 4.000 de organizații. Acestea vor fi treptat transferate în Registrul de transparență comun (al Comisiei și Parlamentului) în următoarele 12 luni.
De asemenea, sfera de acoperire a registrului se va extinde dincolo de grupurile de interese tradiționale pentru a include firme de avocatură, ONG-uri, grupuri de reflecție – cu alte cuvinte, orice organizație sau persoană care desfășoară activități independente implicată în procesul de influențare a elaborării și punerii în aplicare a politicilor UE.
Cei înscriși în acest registru vor trebui să furnizeze mai multe informații decât până acum, cum ar fi, de exemplu, numărul de angajați implicat în activități de promovare, principalele propuneri legislative acoperite, precum și valoarea finanțării primite din partea UE.
Prin înregistrarea în Registrul de transparență comun, organizațiile se angajează să respecte un cod de conduită comun care prevede, de exemplu, obligația acestora de a se identifica prin nume și prin specificarea entității pentru care lucrează, precum și de a nu obține informații pe căi necinstite.
De asemenea, sunt prevăzute un mecanism privind plângerile și măsurile care urmează să fie aplicate în cazul celor care încalcă codul de conduită.