Liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara aduce acuzații "gravissime" cu privire la faptul că sistemul energetic național este supus unui sabotaj. Se face un adevărat lobby din afara ţării pentru închiderea unei termocentrale românești.
Peste 4.000 de apartamente din Deva vor rămâne fără apă caldă în următoarele zile deoarece Termocentrala Mintia se va opri din lipsă de cărbune, a avertizat liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.
”Suntem cu 30% din municipiul Deva pe termoficare centralizată şi practic 4.600 de apartamente vor rămâne fără agent termic, pînă miercuri”, a declarat Cristian Iştoc.
Potrivit liderului sindical, guvernul a invocat inundaţiile de la Lupeni drept principalul motiv al lipsei de cărbune pentru termocentrală.
”Sabotaj al Ministerului Economiei”
Cristian Iştoc a spus că a cerut încă din toamna anului trecut realizarea de stocuri de cărbune din rezerva strategică, lucru care ar fi permis evitarea unor astfel de sincope în aprovizionare şi asigurarea funcţionării termocentralei.
”Ne confruntăm cu un sabotaj al Ministerului Economiei. Suntem la a doua oprire la zero, din ultimele două săptămâni, din lipsa stocurilor de cărbune, ne confruntăm cu refuzul Ministerului Economiei de a asigura stocurile de cărbune din rezerva de stat”, a spus Iştoc, conform digi24.ro.
”Practic, nu se mai doreşte ca acest producător de energie să mai producă energie în România, făcând loc producătorului de la Pacs (Ungaria) care intră în funcţiune în 2023.
”Se face lobby din afara ţării”
Ministerul, care este patronul termocentralei şi al Complexului Energetic Hunedoara, nu doreşte salvarea acestui producător. Se face lobby din afara ţării, avem procese cu cei de la Greenpeace”, a adăugat liderul sindical.
Cristian Iștoc a precizat că la Termocentrala Mintia este nevoie de o cantitate minimă de 1.700 de tone de cărbune pe zi, în vreme ce Valea Jiului mai furnizează doar 600 de tone pe zi în prezent.
Mai mult decât atât. Liderul sindical susţine că Guvernul Orban pare incapabil să asigure funcţionarea în siguranţă a sistemului energetic naţional, motiv care duce la importuri tot mai mari la energia electrică.
El acuză Guvernul Orban şi Ministerul Economiei că sunt responsabili pentru acest faliment naţional.